«Ματζόρε 7»: Το χρωματικό κοσμοσύστημα του Ηλία Χαραλαμπάκη

13/03/2022, 08:53
«Ματζόρε 7»: Το χρωματικό κοσμοσύστημα του Ηλία Χαραλαμπάκη

Η γκαλερί ArtShot Sofia Gaitani παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Χαραλαμπάκη έως τις 2 Απριλίου.

Είναι ίσως από κάθε άποψη ο πιο ιδιαίτερος Μάρτιος των τελευταίων χρόνων. Αλλά σίγουρα και ο πιο ενδιαφέρων.

Η γκαλερί ArtShot - Sophia Gaitani το περασμένο Σάββατο, στο στενό της οδού Λεμπέση κάτω από την Ακρόπολη, εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Χαραλαμπάκη «Ματζόρε 7».

Ο συγγραφέας Σταμάτης Γκαβέτας γράφει: "Ο Ηλίας Χαραλαμπάκης, με όχημα μια ζωγραφική η οποία συνθέτει τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό με την αναπαράσταση, θέτει συγκεκριμένους εικαστικούς στόχους.

Το ελάφι άκουσε μια όμορφη μελωδία, 150x100cm.

Τα δυο διαφορετικά στιλ αλληλοσυμπληρώνονται και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις του. Τα αφηρημένα ζωγραφικά μέρη προδίδουν την πάγια ανάγκη του ζωγράφου να εκφραστεί με τα καθαρά και πρωταρχικά εικαστικά στοιχεία, όπως το σημείο, η γραμμή, το σχήμα και το χρώμα . Δήλωση αλλά και σύμβολο μιας ανάγκης να κοιτάξει ο ζωγράφος με αιτιατό βλέμμα τον γύρω του χώρο εκφράζοντας μορφές που βρίσκονται πίσω από τον κόσμο των φαινομένων.

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των παραστατικών μορφών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η ανάδειξη του προσώπου, όπως διακρίνεται, έρχεται σε διαλεκτική σχέση με τον εκάστοτε θεατή και του γεννά ερωτήματα.

Η επιλογή των προσώπων- δεν είναι ιστορικές προσωπικότητες αλλά είναι χαρακτήρες οικείοι του καλλιτέχνη που τους τιμά ζωγραφίζοντας τους και τον τιμούν με την παρουσία τους στον καμβά. Είναι κομβικής σημασίας αυτό το χαρακτηριστικό στη ζωγραφική του Χαραλαμπάκη.

Είμαστε σε σχέση προσώπου με τον Άλλο, το πρόσωπο (προς την όψη) υπάρχει μόνο όταν μπορεί να αντικρύσει ένα άλλο.

Η θεματολογία στην συγκεκριμένη έκθεση είναι η μουσική, οι γραμμές που περικλείουν τους μουσικούς θα μπορούσε κάποιος με μια γρήγορη ματιά να πει πως θέτουν κάποια όρια.

Με ένα πιο ενδελεχή βλέμμα θα καταλάβει πως δεν περιορίζουν το έργο, αλλά το αφήνουν να αναπνεύσει και αυτό είναι μια απάντηση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που διέπει τις κοινωνίες μας.

Η αέναη γέννα είναι διάχυτη στο έργο καθώς σε πολλά σημεία μπορούμε να διακρίνουμε μορφές που υπάρχουν στην ολότητα τους στο έργο να επανεμφανίζονται πάλι.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα είναι το χρώμα, η ομορφιά και η καλλιτεχνική δεξιότητα.

Στις μέρες μας η ασχήμια προβάλλεται παντού και δυστυχώς την έχουμε συνηθίσει.

Το εικαστικό έργο του Ηλία Χαραλαμπάκη έρχεται να μας βγάλει από αυτή τη νοσηρή συνήθεια και να προτείνει άλλους τρόπους θέασης μέσα από ένα χρωματικό κοσμοσύστημα."

Οι Ακροατές, 100x70cm.

INFO

Διάρκεια Έκθεσης: έως και 2 Απριλίου 2022
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή: 17:00 -21:00, Σάββατο: 13:00 -17:00
Gallery: Artshot-Sophia Gaitani
Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλ.: 00306984135085, 00302114044311
[email protected], www.artshotgallery.com
*Για προσωπικά ραντεβού εκτός ωραρίου και με μεγαλύτερη ασφάλεια επικοινωνήστε στο 6984135085.