Ελληνικό: Το εμβληματικό project, ο πρώτος κύκλος και η «ώρα της αλήθειας»

18/06/2021, 10:02
Ελληνικό: Το εμβληματικό project, ο πρώτος κύκλος και η «ώρα της αλήθειας»

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το Ελληνικό αποτελεί ένα εμβληματικό project το οποίο έχει ταυτισθεί από την κυβέρνηση αλλά και την κοινή γνώμη με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Και γι αυτό άλλωστε η υλοποίηση του έχει προσλάβει τέτοια σημειολογία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Lamda ότι το έργο προχωρεί και ότι την επόμενη εβδομάδα θα πέσουν οι υπογραφές και θα μεταβιβασθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου από το δημόσιο, με την ταυτόχρονη καταβολή από πλευράς Lamda της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ έναντι του τελικού τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, δημιουργεί πλέον βάσιμες προσδοκίες απεμπλοκής του εμβληματικού αυτού έργου από κάθε μορφής αδιέξοδα.

Και τα εμπόδια υπήρξαν πολλά! Οι τρικλοποδιές απίστευτες! Και οι κάθε μορφής παρεμβάσεις πανίσχυρων συμφερόντων επί σειρά ετών για να μπλοκαριστεί το έργο, θέμα ημερήσιας διάταξης…

Υπό αυτή την έννοια, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους του project που είχε να κάνει με διαγωνισμούς, μεταβιβάσεις και προαπαιτούμενα, τώρα φθάνει η «ώρα της αλήθειας» για το τεράστιο έργο με την έκβαση του οποίου έχει συνδεθεί η επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών!

Από εδώ και μπρος καλείται το μάνατζμεντ της Lamda να ανταποκριθεί στις ευθύνες των καιρών απέναντι στην κοινωνία, την κυβέρνηση αλλά και τους μετόχους της εταιρίας, ειδικά την οικογένεια Λάτση.

Καλείται δηλαδή το μάνατζμεντ να καταδείξει την ικανότητα του να διαχειριστεί σύνθετα οικονομικά και επιχειρηματικά project και καταστάσεις, αλλά και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς διαγωνιστικές διαδικασίες εκατοντάδων εκατομμυρίων μέσα από κανόνες διαφάνειας, φερεγγυότητας και ξεκάθαρους όρους επιχειρηματικού παιχνιδιού!

Υπό αυτή την έννοια, την ώρα τούτη με τις υπογραφές κλείνει ο πρώτος δύσκολος κύκλος και ανοίγει ο δεύτερος, ο ακόμη πιο σκληρός και επίπονος, που προϋποθέτει ταχύτητα, τόλμη, αποφασιστικότητα, διαφανείς διαδικασίες, γνώση σε βάθος του αντικειμένου…

Αλλά και διαχείριση ισχυρών προσωπικοτήτων, εξωθεσμικών συμφερόντων και πάσης φύσης νταραβεριτζήδων και παρατρεχάμενων που θα επιδιώξουν να εμπλακούν σε αναθέσεις και προμήθειες!

Επομένως τα δύσκολα είναι μπροστά για το εμβληματικό αυτό έργο που θα αλλάξει όψη όχι μόνο τα νότια προάστεια και θα διαμορφώσει την νέα Αθηναϊκή Ριβιέρα, αλλά όλη τη μορφολογία της σύγχρονης Αθήνας!

Καθίσταται σαφές πως η διοίκηση της Lamda βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και μια μεγάλη ευθύνη που καλείται με επιτυχία να διαχειριστεί και να υλοποιήσει.