Γιατί οι πιστώτριες τράπεζες πάνε Ελληνικό…

16/07/2021, 11:17
Γιατί οι πιστώτριες τράπεζες πάνε Ελληνικό…

Επειδή έχουμε δεσμευτεί απέναντι σας από την πρώτη στιγμή ότι θα αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και θα αναλύουμε καταστάσεις …πίσω από τις γραμμές, θα καταγράψουμε την άποψη μας για την υπόθεση της μετακίνησης των κεντρικών γραφείων της Τρ. Πειραιώς στο Ελληνικό!

Μια φορά κι έναν καιρό, πάνε χρόνια τώρα, όταν μεγάλη συστημική τράπεζα ήθελε να δανειοδοτήσει το εμπορικό project της οικογένειας Παπαθεοχάρη στη λεωφόρο Συγγρού, τα νούμερα δεν έβγαιναν…

Η χρηματοδότηση δεν δικαιολογείτο… Οπότε για να δοθεί λύση, αφού υπήρχε πρόθεση, η συστημική τράπεζα νοίκιασε με υψηλό τίμημα, χώρους γραφείων στο εμπορικό κέντρο για τη δημιουργία γραφείων και υποκαταστημάτων!

Έτσι, με τη συνδρομή της συστημικής τράπεζας και την ενοικίαση από την ίδια εμπορικών χωρών αντί υψηλού τιμήματος, το project έγινε πιο δελεαστικό!

Τα νούμερα έγιναν καλύτερα για την …δανειολήπτρια, το έσοδο μεγάλωσε, ενώ η συστημική τράπεζα μπορούσε να λάβει ως πρόσθετες εξασφαλίσεις τις …δικές της υποχρεώσεις – καταβολές ενοικίων προς το εμπορικό κέντρο της οικογένειας Παπαθεοχάρη!

Βεβαίως το …κόλπο αυτό, να νοικιάσει η ίδια η τράπεζα εμπορικούς χώρους για να δικαιολογήσει την εκ των υστέρων απόφαση της να χρηματοδοτήσει το project, δεν αποδείχτηκε και το πιο επιτυχημένο με την πάροδο των χρόνων, διότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε την έκβαση των συγκεκριμένων project της οικογένειας Παπαθεοχάρη, τον υπερδανεισμό, τα κόκκινα δάνεια και πάει λέγοντας…

Επί του προκειμένου τώρα. Όλη η πιάτσα γνωρίζει ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού σκόνταψε προ 2-3 μηνών στην επιφυλακτικότητα των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank!

Και για να ανατραπεί η αρνητική έκβαση των πραγμάτων για ένα έργο εμβληματικό, που αποτελεί στοίχημα της κυβέρνησης, χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Σπύρου Λάτση, μεγαλομετόχου της Lamda, ο οποίος ήρθε για το λόγο αυτό στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου διαμένει και συναντήθηκε με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών, όπου και έκλεισε τη δουλειά, διασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου σε πρώτο βαθμό, αυτά τα 800-900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται πέραν των 300 εκατ. που καταβλήθηκαν ως πρώτη δόση για την αγορά της έκτασης από το Δημόσιο!

Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση κεφαλαίου υπήρχαν ρευστά διαθέσιμα στην Lamda περίπου άλλα 300 εκατ. ευρώ!

Σήμερα, λίγους μήνες μετά από την αρχική συμφωνία χρηματοδότησης η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη, έρχεται η Τρ. Πειραιώς και προβαίνει σε συμφωνία με τη Lamda για το Ελληνικό για την απόκτηση επαγγελματικών χώρων που θα της κοστίσει συνολικά μέχρι το 2025 όταν και θα εγκαταστήσει τις κεντρικές της υπηρεσίες στο ύψους της λεωφόρου Βουλιαγμένης, πάνω από 140 εκατ. ευρώ!!!

Αντιλαμβάνεστε ότι μια σύμβαση Τρ. Πειραιώς – Lamda ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ με ορίζοντα μόλις πενταετίας, «φτιάχνει» τα νούμερα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού από την Τρ. Πειραιώς ενώ η τράπεζα μπορεί να λάβει ως πρόσθετες εγγυήσεις τα «δικά της» 140 εκατ. ευρώ εκτός των άλλων!

Υπό αυτό το πρίσμα, ευλόγως η αγορά θα πρέπει να αναμένει την αγορά – ενοικίαση ή ότι άλλο εξυπηρετεί πρόσωπα και καταστάσεις, επαγγελματικών χωρών της Lamda στο Ελληνικό και από την Eurobank, (για τον ίδιο ακριβώς λόγο δικαιολόγησης και υποστήριξης της χρηματοδότησης) που αποτελεί τον έτερο εγχώριο χρηματοδότη, αν και μεταξύ μας δεν έχω δει κανέναν ξένο (πιστωτικό ίδρυμα ή πάσης φύσης επενδυτή) να συμβάλει με τον οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην ανάπτυξη του project, που μέχρι στιγμής παρά τα θρυλούμενα εξελίσσεται σε στενά ελληνική υπόθεση…