Γιατί οι τράπεζες θεωρούνται και πάλι σέξι για τα ξένα και εγχώρια πορτοφόλια: Η επάρκεια κεφαλαίων, η λογιστική αξία, τα κόκκινα δάνεια και οι αναβαθμίσεις

Γιατί οι τράπεζες θεωρούνται και πάλι σέξι για τα ξένα και εγχώρια πορτοφόλια: Η επάρκεια κεφαλαίων, η λογιστική αξία, τα κόκκινα δάνεια και οι αναβαθμίσεις

Goldman Sachs & JP Morgan πρωτοστατούν στην κίνηση αποκατάστασης της πραγματικής εικόνας των μετοχών στο Χ.A. - Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση μετοχών Πειραιώς και Εθνικής μέσα από placement του ΤΧΣ

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά την μικρή προσφορά μετοχικών τίτλων που παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και αποδίδεται σε ρευστοποίηση κερδών, οι τράπεζες έχουν μπει και πάλι δυναμικά στο μικροσκόπιο των επενδυτών, Ελλήνων και (κυρίως) ξένων!

Είναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την διεθνή ενεργειακή και οικονομική κρίση, έχει εξυγιανθεί, έχει μειώσει κατά πολύ τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα τις επισφάλειες, ενώ έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι την ώρα τούτη, παρά την αύξηση των επιτοκίων και την επίπτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν έχουν σκάσει δάνεια, ούτε ένα μου λένε τραπεζικές πηγές, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας γύρω από το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται!

Την ίδια ώρα οι συστημικές τράπεζες διαθέτουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και δεν χρειάζονται επειγόντως νέα κεφαλαία ή αυξήσεις κεφαλαίων! Και σε κάθε περίπτωση θεωρούνται – και είναι – υποτιμημένες αν συγκρίνει κανείς την λογιστική τους αξία με την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τα κέρδη ενώ υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα την ώρα τούτη, από το 2023 να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων , αν φυσικά οι ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας το επιτρέψουν!

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι επί της ουσίας οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο δεν αντανακλούν την πραγματική τους εικόνα αλλά είναι απόρροια μιας αρνητικής συγκυρίας η οποία προέκυψε μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha!

Όπου οι ξένοι θεσμικοί αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι, ασυνεπείς, «έχωσαν» ανοιχτά στην πρώτη κανονιά στην Ουκρανία και το έβαλαν στα πόδια μαζικά, μέσα από μια συμπεριφορά απαράδεκτη και καταδικαστέα!

Ωστόσο σήμερα, οι πολύ σοβαροί διεθνείς οίκοι, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs και η JP Morgan, μέσα από πλέγμα ενεργειών επιδιώκουν να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού την αρνητική εικόνα για τις τράπεζες που δημιουργήθηκε, στις αυξήσεις των οποίων είχαν ρόλο ενεργό και συντονιστικό.

Οπότε την ώρα τούτη με Goldman Sachs και JP Morgan να πρωτοστατούν, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον εξαιρετικά θετικό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο!

Και η συγκυρία τούτη ενισχύεται από δύο παράγοντες:

Πρώτον τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών όπως της Moodys που επίκειται και την οποία έχουν προαναγγείλει τόσο η Citi όσο και η Societe Generalle.

Δεύτερον, τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης δια μέσω placement από το ΤΧΣ, πακέτων μετοχών της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής, για την οποία το ενδιαφέρον των Αράβων του Μπιν Σαλμάν πρέπει να θεωρείται δεδομένο