Αποκάλυψη: Όχι 2, αλλά πάνω από 400 (!!!) επιστολές ενδιαφέροντος από επενδυτικές τράπεζες έχει λάβει το ΤΧΣ , με τις 30 από αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρές!

Αποκάλυψη: Όχι 2, αλλά πάνω από 400 (!!!) επιστολές ενδιαφέροντος από επενδυτικές τράπεζες έχει λάβει το ΤΧΣ , με τις 30 από αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρές!

Είναι ξεκάθαρο ότι παίζονται ανέντιμα, ύπουλα και βρώμικα παιχνίδια συμφερόντων, οικονομικών πολιτικών και επιχειρηματικών, με φόντο, τι άλλο, τα εναπομείναντα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Είπαμε, από εδώ, θα μαθαίνετε όσα δεν πρόκειται κανένας άλλος να σας πει, γιατί ούτε εξαρτήσεις έχουμε, ούτε υπηρετούμε συμφέροντα, ούτε σε διατεταγμένη υπηρεσία κανενός είμαστε.

Και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας και με τα αιχμηρά πλην αντικειμενικά σχόλια μας.

Σήμερα, λοιπόν, σας έχουμε άλλη μία αιχμηρή αποκάλυψη, από την οποία προκύπτει αβίαστα ότι εδώ παίζονται ανέντιμα, ύπουλα και βρώμικα παιχνίδια συμφερόντων, οικονομικών πολιτικών και επιχειρηματικών, με φόντο, τι άλλο, τα εναπομείναντα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Πόσες προτάσεις γνωρίζουμε (μας είπαν, για την ακρίβεια) μέχρι τώρα ότι έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα πακέτα τραπεζικών μετοχών που κατέχει;

Μία από το Σαουδαραβικό fund PIF για το 20% της Εθνικής τράπεζας και μία από το ΙΟΝ για το ποσοστό 27% της τράπεζας Πειραιώς.

Αυτά τα δύο, μας… διαφήμισαν, προφανώς η κάθε πλευρά για τους δικούς της σκοπούς.

Η πλευρά του Τύπου είτε γιατί αυτές έμαθε είτε γιατί αυτές προμοτάρησε και η πλευρά Σταϊκούρα γιατί έτσι συνέφερε, ώστε να δημιουργηθεί η (πλασματική) εικόνα του… επείγοντος επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αναζητώντας το τι πραγματικά συμβαίνει με την υπόθεση αυτή, μετά από αρνήσεις, σιωπές και μισόλογα, φτάσαμε στην πλέον επίμαχη πληροφόρηση, που ανατρέπει άρδην τη σημερινή εικόνα όσων συμβαίνουν στο ΤΧΣ.

Το Ταμείο, λοιπόν, έχει λάβει πάνω από 400 (!!!) επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες, ενδιαφέρον που επεκτάθηκε τους τελευταίους 3-4 μήνες και στην Attica Bank, παρακινούμενο και από τις διαφωνίες των βασικών μετόχων και την πιθανή αδυναμία τους να τηρήσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες.

Πρόκειται για επιστολές εκδήλωσης γενικού ενδιαφέροντος στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά πάνω από 30 περιέχουν και συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τις προοπτικές του εγχειρήματος, το τίμημα, τον τρόπο, εκ των οποίων οι μισές τουλάχιστον χαρακτηρίζονται ως “λίαν ενδιαφέρουσες”.

Φυσικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν ενημέρωση για το όλο χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να είναι έτοιμοι για προσφορές, όταν ανοίξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επιστολές από επενδυτικές τράπεζες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που δεν ενεργούν μόνες τους, αλλά για τρίτους.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι δεν εμφανίζονται σε αυτή τη φάση, αλλά στην εξέλιξη των διαδικασιών.

Αυτό που μετά βεβαιότητας, μπορούμε να πούμε είναι ότι “όλα τα μεγάλα σπίτια” έχουν στείλει επιστολές, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις και επιλογές του Ταμείου, φυσικά και της κυβέρνησης, με ενεργό ρόλο και των δύο εποπτικών κέντρων, της Τράπεζας της Ελλάδας και του SSM, στον οποίο και θα εισηγηθεί η ΤτΕ.

Τέλος, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος, η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Εγχώριο ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα διατυπωμένο προφορικά, καθώς δεν υπάρχει λόγος αποστολής επιστολών.

Μόνο όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, τουλάχιστον για το πρώτο πακέτο μετοχών, μόνο τότε θα βεβαιωθούμε για την ύπαρξη ή όχι εγχώριου ενδιαφέροντος, κυρίως από εφοπλιστές, αλλά πιθανόν και από ισχυρά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Υστερόγραφο/Κουίζ: Ποιο φωτεινό μυαλό, εκτός ΤΧΣ, σε σχετικές συζητήσεις έριξε τη… φαεινή ιδέα, να επιχειρηθεί η ταυτόχρονη πώληση πακέτων δύο τραπεζών και όχι κάθε μίας ξεχωριστά; Το… Νόμπελ, τον περιμένει!