Το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας και ο κίνδυνος των εκλογών!

Το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας και ο κίνδυνος των εκλογών!

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί εθνικό στόχο για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό τα μεγάλα λόγια και οι ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και τα αδιέξοδα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν…

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μέσα από τις αξιολογήσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αποτελεί διακαή στόχο και μεγάλο στοίχημα της παρούσας κυβέρνησης – αν και κατά τα φαινόμενα δεν θα την προλάβει, ακόμα και αν επιτευχθεί μεταξύ Μαρτίου και Μάϊου – αλλά και όποιας κυβέρνησης προκύψει από την εκλογική διαδικασία.

Είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση το ιδεώδες θα ήταν να έχει την επενδυτική βαθμίδα στα χέρια της πριν την Κυριακή των εκλογών, αν όμως αυτή θα είναι με επιλογή της πριν το τέλος Μαρτίου, τότε δύσκολα θα την έχει.

Βέβαια, το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί, η ακρίβεια αντί να υποχωρεί καλπάζει διαρκώς και η ανάπτυξη ακολουθεί έντονη πτωτική πορεία.

Τέσσερις οίκοι κρατούν στα χέρια τους την τύχη της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, οι οποίοι μέσα από αλλεπάλληλες εκθέσεις τους εντός του 2023 θα κρίνουν αν θα αναβαθμίσουν τη χώρα και την οικονομία της ή φοβούμενοι τις συνέπειες της κρίσης κρατήσουν “δέσμια” τη χώρα για έναν ακόμα χρόνο, καθώς το ρίσκο θα παραμένει αυξημένο για τους επενδυτές.

Οι οποίοι – και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία – αν υπάρξει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα αλλάξουν στρατηγική, καθώς ως γνωστό δίνουν προτεραιότητα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξιολόγησης και εκεί κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο από την ανάκτηση και δεν είναι άλλο από την μείωση του Spread των ελληνικών ομολόγων, συνεπώς και του κόστους του κρατικού δανεισμού, σε μία περίοδο μάλιστα που οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν ανεβάσει στα ύψη τα επιτόκια, για να κάμψουν την τρελή κούρσα του πληθωρισμού.

Η τελική ετυμηγορία από Fitch, DBRS, Moody’s, S&P!

Να δούμε τώρα, συνολικά, τις ημερομηνίες-σταθμούς που θα έχουμε αποφάσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, καθώς όπως αναφέραμε στην αρχή, έχουν ιδιαίτερη (κομματική) σημασία:

– Πρώτη πρώτη η Fitch, η οποία μέχρι τώρα μας έχει στην κατηγορία “ΒΒ”, στις 14 Ιανουαρίου, σε περίπου δύο εβδομάδες δηλαδή από τώρα, θα μας δώσει την πρώτη γεύση, το πρώτο στίγμα, για την πορεία της χώρας. Δεύτερο ραντεβού με τον ίδιο οίκο έχουμε στις 9 Ιουνίου (θα έχουμε και ποια κυβέρνηση τότε;) και τελευταίο την 1η του ερχόμενου Δεκεμβρίου

– Ακολουθεί η DBRS στις 10 Μαρτίου, η οποία μέχρι στιγμής είναι η πιο κοντινή στην επενδυτική βαθμίδα, αφού βρίσκεται μόλις ένα σκαλί πιο κάτω, στην κατηγορία “ΒΒhigh. Εδώ στηρίζονται πολλές ελπίδες, από ότι αντιλαμβάνεστε, ενώ το δεύτερο ραντεβού με τους καναδούς είναι στις 15 Σεπτεμβρίου.

– Τρίτο ραντεβού με τη Moody’s αυτή τη φορά στις 17 Μαρτίου, η οποία μας έχει τρεις βαθμίδες χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, στην κατηγορία “Βa3”. Και εδώ παίζονται πολλά, καθώς αν ο οίκος “παγώσει” οποιαδήποτε εξέλιξη, αυτό θα είναι ένα αρνητικό σήμα για τις αγορές…Η επόμενη συνάντηση με τον εν λόγω οίκο είναι στις 15 Σεπτεμβρίου και αυτή

– Τελευταία ανοιξιάτικη αξιολόγηση είναι αυτή της Standard & Poor’s, στις 21 Απριλίου, με πολλές, τις περισσότερες ελπίδες μας να εναποτίθενται εκεί. Ενώ το δεύτερο ραντεβού με τον οίκο είναι στις 20 Οκτωβρίου.

Ό,τι να επιθυμεί η κυβέρνηση ή τα κόμματα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί εθνικό στόχο για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό τα μεγάλα λόγια και οι ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στην οικονομία και στην κοινωνία, καθώς οι ξένοι οίκοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους μίας εκλογικής περιόδου, συν τους φόβους ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης να απαιτήσει μεγάλη χρονική διάρκεια!