Η Ευρώπη θα χρειαστεί 3 εκατ. σημεία φόρτισης αυτοκινήτων μέχρι το 2030

23/04/2021, 11:57
Η Ευρώπη θα χρειαστεί 3 εκατ. σημεία φόρτισης αυτοκινήτων μέχρι το 2030

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να έχει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της έως το 2030, στην προσπάθεια που κάνει να περιθωριοποιήσει τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τους ρύπους.

Ήδη στην Ευρώπη κυκλοφορούν 1,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, με ιδιαίτερα ανοδική τάση πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Όλα αυτά την στιγμή που κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ορίσει ημερομηνίες λήξης για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι η έλλειψη υποδομής θα μπορούσε να εμποδίσει τις μελλοντικές πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων.

Έγγραφο της ΕΕ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 3 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης και 1.000 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το 2030, όταν σήμερα έχει περίπου 200.000 σημεία φόρτισης.

Μεγάλοι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι πολύ σύντομα θα εξηλεκτρίσουν όλα τους τα μοντέλα. Χώρες, όπως η Κίνα, έχουν ξεκινήσει έρευνα πάνω στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την παύση της παραγωγής και πώλησης συμβατικών κινητήρων.

Στη Βρετανία προγραμματίζουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες μέχρι το 2040, ενώ η Σκωτία προτίθεται να εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση, αλλά αρκετά νωρίτερα, μέχρι το 2032. Η Νορβηγία προτίθεται να σταματήσει τα επόμενα χρόνια την πώληση συμβατικών αυτοκινήτων.