Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ για περικοπές οδήγησε το αργό σε υψηλό διετίας

04/03/2021, 23:00
Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ για περικοπές οδήγησε το αργό σε υψηλό διετίας

Η απόφαση του OPEC+ να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου οδήγησε την Πέμπτη την τιμή  του αμερικανικού αργού πετρελαίου σε ράλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο 2,67 δολαρίων ή 4,2%, στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Φεβρουαρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 2,55 δολ. ή 4,2%, στα 63,83 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου του από τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones Market Data.

Η ζήτηση για αργό βραχυπρόθεσμα είναι "πολύ δύσκολα προβλέψιμη, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν ο OPEC+ έλαβε σωστή απόφαση", σημειώνει η Alissa Corcoran, διευθύντρια έρευνας της Copernik Global Investors.

H Wood Mackenzie προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί στο σύνολο του 2021 κατά 6,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αναμένει οι τιμές του Brent να κινούνται μεταξύ 70 και 75 δολαρίων μέσα στον Απρίλιο, εάν ο OPEC+ δεν αυξήσει την παραγωγή.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στη Ρωσία θα επιτραπεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και στο Καζακστάν κατά άλλα 20.000 βαρέλια την ημέρα.