Χρυσός: Απώλειες λόγω Big Tech και τουρκικής λίρας

22/03/2021, 21:25
Χρυσός: Απώλειες λόγω Big Tech και τουρκικής λίρας

Πτωτικά έκλεισε η τιμή του χρυσού και των άλλων πολύτιμων μετάλλων, καθώς η άνοδος των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και ιδίως αυτή του τεχνολογικού κλάδου "φρενάρησε" την ζήτηση.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 3,60 δολ. ή 0,2% στα 1.738,10 δολ. ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε με συνολικά κέρδη 1,3% την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες ανόδου.

Απώλειες και για το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαϊου να χάνει 55 cents ή 2,1% στα 25,77 δολ. Ανά ουγγιά. Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαιου να κερδίζει 0,6% στα 4,14 δολ. η λίβρα.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επίσης συνέβαλε στις απώλειες του χρυσού, καθώς η αποδυνάμωση του νομίσματος αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου στην Τουρκία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές στον κόσμο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού τον περασμένο Ιανουάριο, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής για το 2020, προσθέτοντας 134,5 μετρικούς τόνους χρυσού στα επίσημα αποθεματικά της.