Χρυσός: Άνοδος της τιμής λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

13/04/2021, 22:10
Χρυσός: Άνοδος της τιμής λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανοδικά έκλεισε η τιμή του χρυσού την Τρίτη καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο, με συνέπεια οι φόβοι του πληθωρισμού να ενισχύσουν την ελκυστικότητα του οολύτιμου μετάλλου.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Μαΐου κινήθηκε ανοδικά κατά 14,90 δολ. ή 0,9% και έφθασε στα 1.747,60 δολ. ανά ουγγιά.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να κερδίζει 56 cents ή σχεδόν 2,3% στα 25,43 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιο μήνα σημείωσε μικρά κέρδη 0,3% στα 4,03 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% στα 1.157,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κέρδισε 0,9% στα 2.696,90 δολ. ανά ουγγιά.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2012. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 2,6% από 1,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Patrick Harker εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός όσον αφορά την πορεία των τιμών, δηλώνοντας σήμερα ότι η Federal Reserve περιμένει μια αύξηση του πληθωρισμού προς τον ετήσιο στόχο του 2%, αλλά δεν βλέπει ανεξέλεγκτες πιέσεις στις τιμές.

"Σε αυτό το σημείο, δεν περιμένουμε ο πληθωρισμός να ξεφύγει από τον έλεγχο", δήλωσε ο Harker μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Σημείωσε πάντως ότι εάν η κεντρική τράπεζα διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός ξεφεύγει από τον έλεγχο "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα".