Χρυσός: Οι δηλώσεις Γέλεν οδήγησαν σε κλείσιμο με απώλειες

04/05/2021, 22:56
Χρυσός: Οι δηλώσεις Γέλεν οδήγησαν σε κλείσιμο με απώλειες

Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων που έκανε νωρίτερα μέσα στην ημέρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γέλεν, οδήγησαν σε απώλειες την τιμή του χρυσού και των άλλων μετάλλων στις διεθνείς αγορές.

ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου, έχασε 19,10 δολάρια ή 1,1% στα 1.772,70 δολ. την ουγγιά, ενώ το ασήμι παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 73 cents ή 2,7% στα 26,24 δολ. την ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου διολίσθησε 0,5% στα 2.968 δολ. την ουγγιά, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα άγγιξε νέο ρεκόρ στα 3.019 δολ.. Παράλληλα, η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 0,1% στα 1.230 δολ. την ουγγιά ενώ ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου έχασε 0,1% στα 4,52 δολ. τη λίβρα.

Μετά τις δηλώσεις της Γέλεν, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% στον δείκτη ICE US Dollar Index DXY. Ένα ισχυρότερο δολάριο μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που διαπραγματεύονται στο νόμισμα.

"Η αγορά χρυσού δέχτηκε αμέσως πιέσεις, ακόμη και από μια ένδειξη για αύξηση επιτοκίων", δήλωσε ο Jeff Wright, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων της Wolfpack Capital. "Η Γέλεν ασκεί μεγάλη επιρροή" παρόλο που δεν είναι πλέον μέλος της Federal Reserve.

Νωρίτερα, υπήρχε ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό, καθώς υποχωρούσαν οι δείκτες της Wall Street και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά μετά τις δηλώσεις της Γέλεν, εξαφανίστηκε η επενδυτική όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο, πρόσθεσε ο Wright.