Χρυσός: Άνοδος της τιμής μετά την διευκρίνηση της Γέλεν

05/05/2021, 21:55
Χρυσός: Άνοδος της τιμής μετά την διευκρίνηση της Γέλεν

Με άνοδο έκλεισε η τιμή του χρυσού την Τετάρτη, μετά τις διευκρινίσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γέλεν, για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων.

Ο χρυσός Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 8,30 δολ. ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.784,30 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την χθεσινή πτώση κατά 0,9%. Το ασήμι Ιουλίου έχασε 4 σεντς ή 0,1%, στα 26,52 δολ, ανά ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο Ιουνίου απώλεσε 0,2%, στα 2.972,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ την Τρίτη είχε πραγματοποιήσει ενδοσυνδριακό ιστορικό υψηλό στα 3.019 δολ. Η πλατίνα Ιουλίου, εξάλλου, έχασε επίσης 0,2%, στα 1.228,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Ιουλίου έκλεισε στα 4,52 δολ. η λίβρα, με άνοδο περί το 0,1%.

Την Τρίτη, η Γέλεν, η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν και η ίδια διοικητής της Fed, ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έχει τον χαρακτήρα της αποφυγής της "υπερθέρμανσης της οικονομίας". Στη συνέχεια ωστόσο, σε εκδήλωση της Wall Street για CEO, διευκρίνισε ότι ούτε προβλέπει ούτε προτρέπει σε αύξηση επιτοκίων, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο του πληθωρισμού για το εγγύς μέλλον, καθώς η οικονομία θα επανέρχεται από την κρίση της πανδημίας.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές της αγοράς που υποστηρίζουν ότι ο χρυσός υπήρξε θύμα του επικοινωνιακού θορύβου, μετά την αρχική δήλωση της Γέλεν.

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις δεν βοήθησαν το πολύτιμο μέταλλο να υπερβεί τα 1.800 δολάρια, ανά ουγγιά, τα οποία αποτελούν "πολύ ισχυρό επίπεδο αντίστασης", τονίζει ο David Russell, διευθυντής μάρκετινγκ στην GoldCore, μιλώντας στην ιστοσελίδα MarketWatch.