Aναθεωρεί η ΕΚΤ τα κριτήρια καταλληλόγητας των μελών Δ.Σ των τραπεζών

15/06/2021, 14:01
Aναθεωρεί η ΕΚΤ τα κριτήρια καταλληλόγητας των μελών Δ.Σ των τραπεζών

Να επαναξιολογήσουν την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, ενθαρρύνει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επαναξιολόγηση θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου Κώδικα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μετά τον Αυγσουστο.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση για τον νέο Κώδικα, ο οποίος θα καθορίζει ποιες προδιαγραφές οφείλουν να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των πιστωτικών ιδρυμάτων (το λεγόμενο fit and proper), ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ ο καινούργιος Κώδικας εξηγεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς θα επανεκτιμηθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εάν υπάρχουν νέα πραγματικά στοιχεία τα οποία εμφανίζονται μετά το διορισμό τους.

Ενθαρρύνει επίσης τις τράπεζες που υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο σε μία εκ των υστέρων αξιολόγηση των μελών των δ.σ, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταλληλότητα των μελών του δ.σ πριν προχωρήσουν στο διορισμό τους.

Οι βελτιώσεις στη διαδικασία ελέγχου της καταλληλότητας, που προτείνει η ΕΚΤ, αποσκοπούν στο να «ανεβάσουν τον πήχη της αξιολόγησης» βελτιώνοντας ταυτόχρονα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σχεδίο που προτείνει η ΕΚΤ δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην αυστηρή εποπτεία, καθώς τα ευρήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την καταλληλότητα ενός διορισμένου, ακόμη και όταν ο διορισμένος δεν θα έχει άμεση ευθύνη για αυτά, μπορεί να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την χρηστή διαχείριση καθώς και την ορθή λήψη αποφάσεων από κοινού με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος Κώδικας με τον οποίον ο ελεγκτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, αξιολογεί την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που εποπτεύονται από αυτήν, ισχύει από τον Μάιο του 2018.