Πετρέλαιο: Μεγάλες απώλειες λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στον OPEC+

06/07/2021, 22:37
Πετρέλαιο: Μεγάλες απώλειες λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στον OPEC+

Μεγάλη πτώση παρουσίασαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, αφού νωρίτερα είχαν "πιάσει" το ρεκόρ εξαετίας, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την  πορεία της παγκόσμιας παραγωγης αργού, μετά την αποτυχία των διαπραγματέύσεων στο πλαίσιο του OPEC+,

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,63 δολάρια ή 3,4%, κλείνοντας στα 74,53 δολάρια το βαρέλι, μετά το χθεσινό υψηλό τριετίας.

Η συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020 σε περικοπή παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως αθροιστικά. Έκτοτε έχει επαναφέρει μέρος των συγκεκριμένω ν ποσοτήτων στην προσφορά αργού, καθώς η ζήτηση ανέκαμπτε από το αρχικό σοκ της Covid-19. Ωστόσο, μια πρόταση για περαιτέρω μείωση των περικοπών στην παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά την έκφραση αντιρρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το ποιο σημείο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η αύξηση.

Η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία αρχικώς ενίσχυσε την αγορά καθώς θεωρήθηκε ότι μη συμφωνία σημαίνει πρόσθεση ουδενός βαρελιού στην αγορά έως και το 2022. Αυτό ωστόσο άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας τη θέση του στη ανησυχία ότι τα Εμιράτα θα προσθέσουν μονομερώς 600.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή τους, με άλλα μέλη του καρτέλ να προσθέτουν επίσης μονομερώς βαρέλια, σε μια πιθανή επανάληψη του πολέμου τιμών του Μαρτίου 2020.

Η αρχική εκτίμηση της αγοράς ήταν μια αθροιστική αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC+ κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως για τους μήνες από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.