Πετρέλαιο: Η ασυμφωνία στον OPEC+ οδηγεί σε νέα πτώση των διεθνών τιμών

07/07/2021, 23:20
Πετρέλαιο: Η ασυμφωνία στον OPEC+ οδηγεί σε νέα πτώση των διεθνών τιμών

Με πτώση έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη καθώς οι traders αναμένουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των άλλων χωρών - μελών του OPEC+ σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής.

Το αργό πετρέλαιο, τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,17 δολάρια ή 1,6% την Τετάρτη, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 72,20 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,10 δολάρια ή 1,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 73,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Η τιμή του αργού δέχθηκε εντονότερες πιέσεις την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση άρθρου στη Wall Street Journal που ανέλυε την επιθυμία των ΗΑΕ να αυξήσουν την παραγωγή τους και το μερίδιό τους στην αγορά, υπογραμμίζοντας τη ρήξη τους με τη Σαουδική Αραβία και τον υπόλοιπο OPEC. Το άρθρο επισήμανε τους φόβους της αγοράς ότι τα ΗΑΕ μπορεί να "θέλουν να βγουν από τον OPEC ώστε να μπορούν να αντλούν 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα", σύμφωνα με τον αναλυτή στην Price Futures Group, Phil Flynn.

"Αρκετά μέλη του OPEC+ θα προτιμούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους το συντομότερο δυνατόν - ακόμη και εις βάρος των άλλων", υπογράμμισε.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές του OPEC+, ανέφερε ότι η Ρωσία ηγείται μιας προσπάθειας να "σβήσουν" οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ.