Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα ώθησε ανοδικά τις αγορές

09/03/2021, 20:11
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα ώθησε ανοδικά τις αγορές

Με 'άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η πτωτική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα διασκέδασε τις φοβίες των επενδυτών για πιθανή άνοδο του πληθωριμού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,8% και έκλεισε στις 420,41 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 14.437,94 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε κέρδη, επίσης 0,4% στις 5.924,97 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 6.730,34 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,6%, ενώ στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο επίσης 0,6%.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικνομικές ειδήσεις, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 έναντι του προηγουμένου τριμήνου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 0,6%. Σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,9%, χαμηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης για 5%.

Τα τελευταία στοιχεία υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η διαδικασία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα είναι μακρά και δύσκολη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού στην περιοχή.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά, , οι γερμανικές εξαγωγές συνέχισαν να ανακάμπτουν τον Ιανουάριο παρά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, έναντι των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για πτώση.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 1,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι κρατικοί τίτλοι σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ σημείωσαν σήμερα ένα ισχυρό ράλι, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά που είχαν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε περίπου 5 μονάδες βάσης στο 1,54%.