Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο λόγω των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

10/03/2021, 19:37
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικό κλείσιμο λόγω των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, πλην του Λονδίνου που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ διασκέδασαν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή εκτίναξη των τιμών καταναλωτή λόγω της χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 422,10 μονάδες, με τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας να κερδίζει 1,8%, ενώ οι μετοχές των μεταλλευτικών παρουσίασαν την μεγαλύτερη πτώση, 1,6%.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,46%, στις 23.925,96 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτηο δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,34%, στις 8.525,20 μονάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η οριστική έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων εντός της εβδομάδας, ώστε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν να να το υπογράψει, κυρώνοντάς το σε νόμο, ακόμη και μέσα στο ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα σήμερα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου ή έτους, στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι Adidas, Inditex, Geberit, Just Eat Takeaway.com, G4S, National Express, The Restaurant Group, Balfour Beatty και Foxtons.

Η Adidas ανακοίνωσε ότι επέστρεψε σε μικρή ανάπτυξη σε σταθερό νόμισμα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, κυρίως εξαιτίας των ηλεκτρονικών πωλήσεων και των πωλήσεων λιανικής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει ισχυρή ανάκαμψη σε κέρδη και έσοδα, καθώς και σε περιθώρια το 2021.Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών εμφάνισε πωλήσεις δ΄ τριμήνου 5,55 δισ. ευρώ, υψηλότερα 1% σε προσαρμοσμένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

H Just Eat Takeaway.com, εξάλλου, κατέγραψε αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση 54%, με τους ενεργούς πελάτες να αυξάνονται κατά 23%.

Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Quilter ηγήθηκε των κερδών του Stoxx 600, με άνοδο 9%, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.