Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω των ανακοινώσεων της EKT

11/03/2021, 19:59
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω των ανακοινώσεων της EKT

Με άνοδο έκλεισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παίρνοντας ώθηση από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 424,18 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 2,3%, ενώ ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε απώλειες 1,6%.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε άνοδο 0,82%, στις 24.121,37 μονάδες, και στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,80%, στις 8.593 μονάδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Παράλληλα και με "φόντο" το πρόσφατο ράλι των αποδόσεων των ομολόγων, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές το επόμενο τρίμηνο "θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους".

Η ΕΚΤ κράτησε εξάλλου αμετάβλητα τα επιτόκια της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Αποτελέσματα ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι Generali, Hugo Boss, Rolls-Royce, WPP, Morrisons και John Lewis Partnership.

Η WPP επανεκκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της, με τα αποτελέσματά της για το 2020 να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η γαλλική επενδυτική Eurazeo κέρδισε άνω του 9% ηγούμενη του Stoxx 600, μετά τα ισχυρά αποτελέσματά της για το 2020 και το θετικό outlook για το 2021, ενώ η βρετανική κατασκευαστική Persimmon είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3,8%.