Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με απώλειες λόγω Fed

19/03/2021, 20:54
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με απώλειες λόγω Fed

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή κθώς η ανακοίνωση της Fed περί μη συνέχισης της χαλάρωσης στα επίπεδα των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών πυροδότησε νέα άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 423,35 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει "βουτιά" 2,3% και να ηγείται των απωλειών.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 14.621,00 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε, επίσης, πτώση 1,05% στις 6.708,71 μονάδες ενώ στο Παρίσι, ο CAC-40 έχασε 1,07% στις 5.997,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο IBEX-35 στην Μαδρίτη σημείωσε πτώση 1,53% στις 8.493,00 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 24.199,42 μονάδες.

Η Fed ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η χαλάρωση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Η ρύθμιση, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων και άλλων assets τα οποία κατέχουν είχε ως στόχο την καταπράυνση των ανησυχιών της αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ενθάρρυνση των τραπεζών να προβαίνουν σε δανεισμό.

Οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να καταγράφουν νέα άνοδο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κινείται στο 1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών του 1,75%, στο οποίο κινήθηκε χθες.

Σε ότι αφορά την πανδημία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μετά την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενων κινδύνων, μετά την έρευνα σε σχέση με αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια που ώθησαν πολλές χώρες να αναστείλουν τη χρήση του.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, καταγράφεται η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, σε υψηλό ενός έτους τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της GfK, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες ότι η καλή πορεία των εμβολιασμών θα οδηγήσει την οικονομία σε ταχύτερη ανάκαμψη.