Νέα Υόρκη: Τράπεζες και θετικά μάκρο ωθούν σε ρεκόρ τους βασικούς δείκτες

15/04/2021, 17:12
Νέα Υόρκη: Τράπεζες και θετικά μάκρο ωθούν σε ρεκόρ τους βασικούς δείκτες

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και από τα εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως, των τραπεζών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,67%, στις 33.957,77 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,73% και διαμορφώνεται στις 4.155,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινειται ανοδικά κατά 0,98%, στις 13.994,15 μονάδες.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών συνεχίζονται και σήμερα, με την Bank of America Corp. να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας υπερδιπλάσια κέρδη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγορών μετοχών συνολικού ύψους 25 δισ.δολαρίων.

ΗCitigroup Inc. ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο μετά την αποδέσμευση 1,8 δισ. δολ. από τα κεφαλαιακά της αποθεματικά για προβλέψεις. Η PepsiCo ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα κέρδη της BlackRock ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέλθει στο ρεκόρ των 9 τρισ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 9,8% τον Μάρτιο, έναντι 6,1% των εκτιμήσεων, παίρνοντας ώθηση και από τις επιταγές των $1.400 που μοιράστηκαν σε πολλά νοικοκυριά από το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 193.000 στις αρχές του Απριλίου, σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Ακομη, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μεταποίησης, ο δείκτης της Philadelphia Fed κατέγραψε μεγάλη άνοδο, στις 50,2 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 44,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση σε σχεδόν 50 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Empire State Index για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 26,3 μονάδες τον Απρίλιο από 17,4 τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.