Wall Street: Άνοδος σε νέα ιστορικά υψηλά για τους βασικούς δείκτες

15/04/2021, 23:31
Wall Street: Άνοδος σε νέα ιστορικά υψηλά για τους βασικούς δείκτες

Με σημαντική άνοδο και σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης καθώς έλαβαν ώθηση από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως, των τραπεζών αλλά και από τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,90%, στις 34.035,99 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,08%, κλείνοντας στις 4.169,30 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,31%, και έκλεισε στις 14.038,76 μονάδες. Και οι τρείς δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ανέκαμψαν, λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων στα ομόλογα .Οι μετοχές FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet – κέρδισαν τουλάχιστον 1%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης, κάτω από το 1,56%.

Η μετοχή της UnitedHealth κέρδισε 3,78%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχή της Pepsi ενισχύθηκε κατά 0.3%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα κέρδη της BlackRock ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέλθει στο ρεκόρ των 9 τρισ. δολ.

Η Bank of America Corp. ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας υπερδιπλάσια κέρδη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγορών μετοχών συνολικού ύψους 25 δισ.δολαρίων.

Η Citigroup Inc. ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο μετά την αποδέσμευση 1,8 δισ. δολ. από τα κεφαλαιακά της αποθεματικά για προβλέψεις.

Η νεοεισελθείσα στο χρηματιστήριο μετοχή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase σημείωνε νωρίτερα άλμα κοντά στο 9%, μετά την αποκάλυψη ότι η Ark Invest της Cathie Wood αγόρασε μετοχές την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, ωστόσο στη συνέχεια "γύρισε" αρνητικά, κλείνοντας με απώλειες 1,7%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, Salesforce και Amgen, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Chevron, Walt Disney.

Από τα μακροοικονομικά στοιχεία, σημαντική ώθηση στους δείκτες έδωσε συγκεκριμένα το άλμα περί το 10% στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς και η πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.