Νέα Υόρκη: Συγκρατημένη άνοδος στον απόηχο του φόρου Μπάιντεν

23/04/2021, 17:23

Μικρή άνοδο παρουσιάζουν σήμερα, Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο της είδησης σχετικά με τις  προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία από κεφαλαιουχικά κέρδη και ενώ το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στα αποτελέσματα των εισηγμένων. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,44%, στις 33.963,37 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,74% στις 4.165,47 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει την μεγαλύτερ άνοδο 0,97% στις 13.947,12 μονάδες.

Πάντως και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με απώλειες.

Το θετικό κλίμα ευνοούν τα στοιχεία για την δραστηριότητα του ιδιωτικού κλάδου στις ΗΠΑ που ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, με τους δείκτες PMI της εταιρείας ερευνών IHS Markit να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και η ισχυρή ζήτηση έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομία.

Οι πρόσφατες αναφορές, από χθες, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προτείνει την αύξηση του συντελεστή επί των κερδών κεφαλαίου στο 39,6% από 20% για φυσικά πρόσωπα που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια το έτος, "φρενάρει" σε έναν βαθμό την ανοδική διάθεση.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Snap Inc. όπως και των Honeywell International Inc. και Schlumberger Ltd. Από την πλευρά της η Mattel Inc. ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών για το τελευταίο τρίμηνο μετά το άλμα των πωλήσεων κατά σχεδόν 50%.

Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνει και η κατρακύλα του Bitcoin το οποίο υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 50.000 δολ.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της πρόσφατα εισαχθείσας στο ταμπλό Coinbase, που καταγράφει απώλειες άνω του 1%, με το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο να βρίσκεται σε τροχιά για την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή του. Η μετοχή έχει υποχωρεί κατά 14,2% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ κινείται 23% χαμηλότερα από την τιμή των 381 δολαρίων με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στον Nasdaq στις 14 Απριλίου.

Την επενδυτική προσοχή αναμένεται να μονοπωλήσουν σήμερα τα στοιχεία που θα ανακοινώσει λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών η IHS Markit για τους δείκτες PMI στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, με τους αναλυτές να περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.