Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση και στάση αναμονής λόγω Fed

27/04/2021, 20:06
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Υποχώρηση και στάση αναμονής λόγω Fed

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, Μ. Τρίτη, λόγω της στάσης αναμονής που τηρεί το επενδυτικό κοινό ενόψει των ανακοινώσεων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 439,85 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 κατέγραψε πτώση 0,3%, στις 15.249,27 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% στις 6.273,76 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,3% στις 6.944,97 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,2%, ενώ ο δείκτης IBEX 35, στη Μαδρίτη, ενισχύθηκε 0,6%.

Οι αναμενόμενες για αύριο αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν θα αλλάξει την πολιτική της.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται αύριο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις δηλώσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο Πάουελ αναμένεται να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομάς και να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.

Παράλληλα, η UBS Group ανακοίνωσε αύξηση των κερδών στο τρίμηνο παρά το πλήγμα των 774 εκατ. δολαρίων που υπέστη στις δραστηριότητές της εξαιτίας της κατάρρευσης του Archegos. Συγκεκριμένα, και παρά τη χρέωση, τα καθαρά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν 14% στα 1,82 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,59 δισ. δολάρια.

Πτώση κερδών και μικρή αύξηση των πωλήσεων ανακοίνωσε από τη μεριά της η Novartis για το α΄ τρίμηνο. Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,06 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα από τα 2,17 δισ. δολάρια πριν από ΄ένα χρόνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 12,41 δισ. δολάρια από τα 12,3 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η BP Plc ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το α΄ τρίμηνο του έτους, αποτυπώνοντας τις ισχυρότερες τιμές πετρελαίου και αερίου, και τόνισε πως προχωρά στην εξαγορά 500 εκατ. δολαρίων ίδιων μετοχών στο β΄ τρίμηνο.