Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος υπό την σκιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

12/05/2021, 20:11
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος υπό την σκιά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τις ανησυχίες και την νευρικότητα που προκάλεσαν στο επενδυτικό κοινό οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Γερμανία καθώς και για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 437,92 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου να ηγείται των κερδών με άνοδο 2% εν μέσω της ανόδου των τιμών του αργού. Αντίθετα ο τεχνολογικός κλάδος, όπως άλλωστε συμβαίνει και διεθνώς, κατέγραψεαπώλειες 1,4%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 15.150,22 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε 0,19% υψηλότερα στις 6.279,35 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,82%, στις 7.004,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 9.007,70 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 24.452,93 μονάδες.

Στον επιχειρηματικό τομέα, η Allianz ανακοίνωσε ότι τα έσοδα κινήθηκαν χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ασφαλειών ζωής-υγείας, ατυχημάτων και ακινήτων. Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,57 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,40 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020, και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 45% στα 3,34 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ, από τα 42,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Bayer AG ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις ενώ υποστήριξε τις προοπτικές της για το έτος. Ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,09 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,49 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Η Commerzbank από τη μεριά της βελτίωσε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος, μετά από τα απροσδόκητα κέρδη που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο, υποστηριζόμενα από τα ισχυρά έσοδα και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Η τράπεζα τόνισε πως τα κέρδη της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών 291 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για το 2021 εκτιμά η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,2% φέτος και κατά 4,4% το 2022, ενώ η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος. Παρά την αισιοδοξία που δημιούργησαν οι προβλέψεις αυτές, την αγοραστική διάθεση των επενδυτών ανέκοψαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο στη Γερμανία, που επιβεβαίωσαν τα αρχικά στοιχεία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 2% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με την εθνική μέτρηση, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτειναν και τα στοιχεία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο καθώς το νέο lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού, έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.

Πρόσθετη νευρικότητα επέφερε η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να σκαρφαλώνουν καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.