Νέα Υόρκη: Νέα άνοδος των δεικτών - Σε δεύτερο πλάνο οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού

14/05/2021, 17:15
Νέα Υόρκη: Νέα άνοδος των δεικτών - Σε δεύτερο πλάνο οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού

Με έντονα ανοδικές τάσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση καθώς το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού εστιάζεται περισσσότερο στα θετικά στοιχεία της οικονομίας και σχεδόν αγνοεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,71%, στις 34.263,88 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 1,09% στις 4.157,37 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει άνοδο 1,60% στις 13.334,83 μονάδες.

Μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο ο Dow έγραφε απώλειες 2,2%, ο S&P 500 ήταν 2,8% χαμηλότερα και ο σημείωσε πτώση 4,6%.

Οι αναταράξεις στη Wall Street αυτή την εβδομάδα οφείλονται στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν πάντως τις τελευταίες ημέρες ότι περιμένουν οι πληθωριστικές αυτές πιέσεις να είναι προσωρινές.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαντις ανοδικές πιέσεις, με τις τιμές εισαγωγών να σκαρφαλώνουν 0,7% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση οι τιμές εκτινάχθηκαν 10,6% που αποτελεί υψηλό 10 ετών. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,8% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ωστόσο, τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve.