Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη έφεραν άνοδο

02/06/2021, 20:00
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη έφεραν άνοδο

Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των θετικών στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,28% και έκλεισε στις 451,34 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να οδηγεί την άνοδο, με +1,3%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 15.602,71 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 6.521,52 μονάδες με άνοδο 0,50%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 7.108,00 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,23% και έκλεισε στις 25.379,69 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,10% στις 9.180,70 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των τιμων στην ενέργεια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 7,6% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ακόμη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ισπανία έδειξαν ότι τον Μάιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στα ποσοστά της ανεργίας στην ιστορία της έρευνας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας έδειξαν ότι ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 3,31% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, στα 3,78 εκατ. άτομα. Αυτός είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας υποχώρησης της ανεργίας καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών δίνει ώθηση στην οικονομία.

Το επενδυτικό κοινό αναμένει και νεότερα και από την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τον πληθωρισμό.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις αρκετών κεντρικών τραπεζιτών ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες και δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό,