Wall Street: Η Fed έφερε απώλειες για Dow Jones και S&P 500

17/06/2021, 23:23
Wall Street: Η Fed έφερε απώλειες για Dow Jones και S&P 500

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς το επενδυτικό κοινό δείχνει να έχει αποτιμήσει αρνητικά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,62%, στις 33.823,45 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση 0,06%, στις 4.221,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, αντίθετα, κατέγραψε κέρδη 0,87%, κλείνοντας στις 14.161,35 μονάδες.Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 απέχει περί το 0,9% από τα ιστορικά υψηλά του.

Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς η αναμονή για υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω το ήδη "ξεφουσκωμένο" ράλι των εμπορευμάτων για το 2021. Η Κίνα επίσης λαμβάνει μέτρα για συγκράτηση των τιμών στα εμπορεύματα, προκειμένου να καταλαγιάσει τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη Dow Jones, 12 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Apple, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Caterpillar, Dow Inc., JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι Fed εκτιμά ότι θα μετατεθεί νωρίτερα το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων, προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την προβλέψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%. Δεν ανακοίνωσε, πάντως, τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. τον μήνα, μέχρι να δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" στην οικονομική ανάκαμψη.

Σε ό,το αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις που επηρέασαν την αγορά, η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 412.000. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το δίκτυο Dow Jones ανέμεναν έναν αριθμό κοντά στις 360.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων από τις 15 Μαΐου.