Wall Street: Η στάση αναμονής λόγω Fed οδήγησε σε κλείσιμο με μεικτά πρόσημα

28/07/2021, 23:39
Wall Street: Η στάση αναμονής λόγω Fed οδήγησε σε κλείσιμο με μεικτά πρόσημα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί και προσηλωμένοι στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,39% στις 34.930,93 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε οριακά 0,02% στις 4.400,64 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 102,01 μονάδες (0,70%) κλείνοντας 14.762,58 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones εννέα έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Boeing με κέρδη 9,30 δολ. ή σε ποσοστό 4,18% στα 231,57 δολ. και ακολούθησαν Caterpillar στα 211,44 δολ. με άνοδο 0,73% και Walgreens Boots Alliance στα 47,11 δολ. με κέρδη 0,62%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι McDonald's (-1,86%), Travelers (-1,71%) και American Express (-1,69%).

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Apple, Microsoft και Alphabet (Google) να ανακοινώνουν χθες το βράδυ τα οικονομικά τους μεγέθη για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το μπαράζ των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε και σήμερα με τον κολοσσό της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και άμυνας Boeing να επιστρέφει στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο μετά από σχεδόν δύο χρόνια ζημιών.

Η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald’s ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η φαρμακευτική Bristol-Myers Squibb επέστρεψε στα κέρδη από ζημιές την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στην κερδοφορία επέστρεψε και η αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks, αν και προειδοποίησε για την αύξηση του κόστους στις λειτουργίες της στις ΗΠΑ.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα αγαθά αυξήθηκε 3,5% τον Ιούνιο σημειώνοντας ρεκόρ στα 91,2 δισ. δολ.

Παράλληλα, τα αποθέματα των χονδρεμπόρων σκαρφάλωσαν 0,8%, ενώ τα αποθέματα στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία, η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει μειώνοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από το υφιστάμενο επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα.

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% και αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο για μερικούς μήνες. Επανάλαβε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες.