Ρωσία: Χωρίς νόημα οι κυρώσεις από ΗΠΑ-Ε.Ε. για τον Ναβάλνι

03/03/2021, 14:25
Ρωσία: Χωρίς νόημα οι κυρώσεις από ΗΠΑ-Ε.Ε. για τον Ναβάλνι

Τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν νόημα τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από ΗΠΑ και Ε.Ε. για την υπόθεση της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο υποβάθμισε μεν  την επίδραση των κυρώσεων, αλλά είπε ότι θα ανταποδώσει με αντίστοιχα μέτρα.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και 14 οντοτήτων, ενεργώντας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. «Θεωρούμε τέτοιες αποφάσεις παράλογες, αδικαιολόγητες και το πιο σημαντικό, δεν έχουν αποτέλεσμα ή νόημα», είπε. «Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε λύπη και την έκπληξή μας».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ είπε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που στοχοποιήθηκαν επειδή αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εκτός Ρωσίας, να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ή λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες λόγω των ευαίσθητων θέσεών τους.

Ανεξάρτητα από την επίδρασή τους, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε αργά χθες πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως η Μόσχα θα ανταποδώσει «αλλά όχι κατ' ανάγκην συμμετρικά».