Χάος στην ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca

08/04/2021, 11:32
Χάος στην ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Bαβέλ θυμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές τακτικές σχετικά με τον τρόπο χρήσης του εμβολίου, παρά την έκκληση που απευθύνει η Κομισιόν για μια συντονισμένη προσέγγιση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Τετάρτη (7 Απριλίου) ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, καθώς αρκετές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το τρίτο κύμα της πανδημίας, εν μέσω ελλείψεων εμβολίων.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για νεότερους πληθυσμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υιοθετήσει νέες ιατρικές συμβουλές για να προσφέρει στους περισσότερους κάτω των 30 ετών μια εναλλακτική λύση έναντι του AstraZeneca, μετά την αναφορά 19 θανάτων από θρόμβους μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων, ενώ η ΕΕ δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ενιαία θέση.

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη μετά τη νέα απόφαση του EMA, οι υπουργοί υγείας της ΕΕ απέτυχαν να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση παρά την ώθηση της Επιτροπής για συντονισμένη δράση.

Η Ισπανία έχει ήδη αποφασίσει να χορηγήσει το εμβόλιο AstraZeneca μόνο σε άτομα ηλικίας 60 έως 65 ετών, ενώ η Ιταλία θα διατηρήσει το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Στο Βέλγιο, για ένα μήνα, θα δοθεί μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών, στη Σουηδία άνω των 65 ετών και στην Εσθονία άνω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε την Τετάρτη ότι οι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια, ενθαρρύνοντας τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από εξέταση του EMA 86 περιπτώσεων πήξης αίματος, 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα, από περίπου 25 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Έκκληση από την ΕΕ για συντονισμένη θέση

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία τoυ Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, τόνισε ότι «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Επιπροσθέτως η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας «να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης για συγκεκριμένες ομάδες.

«Δεδομένου ότι τα σχέδια εμβολιασμού των κρατών μελών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο εφαρμογής, οι Υπουργοί ανέλαβαν να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το σύνολο της ευρωπαϊκής διαδικασίας και τον μελλοντικό προγραμματισμό της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.