Κρίση σχέσεων Τσεχίας-Ρωσίας

19/04/2021, 02:19
Κρίση σχέσεων Τσεχίας-Ρωσίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας. Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Αβάσιμες και παράλογες χαρακτήρισε η Μόσχα τις κατηγορίες της Τσεχίας και δηλώνει πως θα προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα κατά της Πράγας μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.

Η Τσεχία έκανε γνωστό, πως ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ύποπτη εμπλοκή της Ρωσίας στην έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα και το θέμα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα (19/4).

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο, που τροφοδοτεί περαιτέρω τις εντάσεις της Ρωσίας με τη Δύση, μετά και τη συγκέντρωση σημαντικών ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντηπάρμπεντ.
«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.