Ινδία: Εκτός ελέγχου η πανδημία, τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου

23/04/2021, 12:08
Ινδία: Εκτός ελέγχου η πανδημία, τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου

Με την πανδημία να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου στην Ινδία, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 332.730 νέες μολύνσεις και 2.263 θανάτους.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο-που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των σοβαρά πασχόντων- οδήγησαν τα κρατίδια της χώρας να περιφρουρούν αυστηρά τις προμήθειες, τοποθετώντας ακόμη και ένοπλους αστυνομικούς στα εργοστάσια παραγωγής για να διασφαλίσουν την ασφαλή παράδοση του οξυγόνου.

Πολλά νοσοκομεία, μεταξύ τους και το Shanti Mukand στα δυτικά του Νέου Δελχί με 110 ασθενείς με κορονοϊό, ανέφεραν ότι χθες, είχαν σχεδόν εξαντληθεί τα αποθέματά τους σε οξυγόνο. Οι προοπτικές για τους ασθενείς και για τις απελπισμένες οικογένειές τους είναι καταστροφικές.

«Οι νοσοκομειακές αρχές μας είπαν να το φροντίσουμε μόνοι μας», λέει ο Μπιρέντρα Κουμάρ, ο πατέρας του οποίου εισήχθη στο νοσοκομείο με COVID πριν από δέκα ημέρες.

Νωρίτερα ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου, ο Σουνίλ Σαγκάρ περιγράφει την απόφασή του να δώσει εξιτήριο σε κάποιους ασθενείς επειδή η έλλειψη οξυγόνου σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα το νοσοκομείο γι' αυτούς.

Στην προμηθεύτρια εταιρεία οξυγόνου του νοσοκομείου, την Inox, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, που απέχει περίπου μια ώρα από την πρωτεύουσα, 12 φορτηγά από διάφορες πόλεις της βόρειας Ινδίας περιμένουν στην ουρά για εφοδιασμό.

Έξι οδηγοί είπαν στο Reuters ότι περίμεναν εκεί μέχρι και τρεις ημέρες για να γεμίσουν τα φορτηγά τους καθώς η αυξημένη ζήτηση από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και από άλλες περιοχές ξεπερνούσε την παραγωγή.

Το εργοστάσιο της Inox έχει δεχτεί πολλές επισκέψεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους και αστυνομικούς, κάποιοι κρατώντας μάλιστα και αυτόματα όπλα, για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα στις προμήθειες.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Ουτάρ Πραντές δήλωσε ότι το Σώμα έχει λάβει οδηγίες να συνοδεύει τα φορτηγά στα νοσοκομεία που περιμένουν τις προμήθειες.

Παρότι είναι ευπρόσδεκτα τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ένας επιτηρητής στις εγκαταστάσεις λέει ότι είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί η ζήτηση. «Ακόμη και αν χτίσουμε άλλα πέντε εργοστάσια εδώ δεν θα μπορέσουμε», υποστηρίζει.