Ισραήλ: Σύρραξη δίχως τέλος με τους Παλαιστίνιους

12/05/2021, 11:21
Ισραήλ: Σύρραξη δίχως τέλος με τους Παλαιστίνιους

Συνεχίζονται από νωρίς σήμερα το πρωί οι επιθέσεις σε εδάφη του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από δυο ημέρες, με αφορμή τα επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκαν τα ξημερώματα ένας πατέρας με την κόρη του, σε αυτοκίνητο στην πόλη Λοντ του Ισραήλ, πριν από λίγο οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έκαναν γνωστό πως ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη βόρεια Γάζα σε εδάφη της χώρας. Ο πύραυλος «χτύπησε» ένα τζιπ κοντά στα σύνορα, με συνέπεια δυο άνθρωποι να τραυματιστούν και να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά.

Επίσης άλλοι εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μετά τις χθεσινές επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο Τελ Αβίβ και σε περιοχές του κεντρικού Ισραήλ. Οι περισσότεροι (τέσσερις) νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Χολόν, μετά το «χτύπημα» που δέχτηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Ανάμεσά τους, βρίσκεται κι ένα πεντάχρονο κορίτσι.

Το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κεντρική πόλη Λοντ μετά από ταραχές στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, καθώς εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών μαχητών.

Δώδεκα άτομα αναφέρθηκε ότι έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, τις οποίες ο δήμαρχος της πόλης παρομοίασε με εμφύλιο πόλεμο.

Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες πυραύλους βαθιά στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε βαριές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Τουλάχιστον 40 άτομα είναι ο απολογισμός σε νεκρούς σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια. Μεταξύ των νεκρών είναι 35 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.

Την Τρίτη, Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι έριξαν 130 πυραύλους στο Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε ένα πολυώροφο κτίριο στην κεντρική πόλη της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές.

Συγκρούσεις στη Λοντ

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν από μέλη της αραβικής μειονότητας στην πόλη Λοντ, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ, και κλιμακώθηκαν σε πλήρεις ταραχές, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χειροβομβίδες.

Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την κηδεία ενός ισραηλινού Άραβα ο οποίος έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην πόλη μια ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη ανθρωποκτονία.

Όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν συναγωγή και πολλές επιχειρήσεις, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για Εβραίους να λιθοβολούν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Άραβας κάτοικος.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις με μεγάλο ισραηλινό αραβικό πληθυσμό, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

«Όλο το Ισραήλ πρέπει να ξέρει, πρόκειται για μια πλήρη απώλεια ελέγχου», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Λοντ Γαΐρ Ρεβίβο στην εφημερίδα Times of Israel. «Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Λοντ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης σε μια αραβική κοινότητα από το 1966.