Συγκεχυμένα μηνύματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας

18/07/2021, 14:09
Συγκεχυμένα μηνύματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας

Αναμένοντας μια ισχυρή επάνοδο της πανδημίας της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, με την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αυστηροποιούν τους κανόνες ταξιδιωτικών μετακινήσεων.

Με την ελπίδα ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων σε ορισμένα κράτη μέλη της, θα αποφέρει καρπούς απέναντι στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τουλάχιστον να χαίρεται ως ένα σημείο: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύθηκε από την πλευρά του χθες Σάββατο ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος επανέλαβε τον στόχο που έχει θέσει για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μια μέρα μετά την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Καταλονία, ήταν η σειρά του ελληνικού νησιού της Μυκόνου να της επιβληθούν περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

ΓΑΛΛΙΑ

Παράλληλα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι γαλλικές αρχές θα απαιτούν τεστ Covid-19 εντός 24 ωρών για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Μέχρι χθες γίνονταν δεκτά τεστ εντός 72 ωρών, εκτός από τους ταξιδιώτες που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο που χρειάζονται να παρουσιάσουν τεστ Covid-19 εντός 48 ωρών.

Η γαλλική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο των “κόκκινων” χωρών την Τυνησία, την Μοζαμβίκη, την Κούβα και την Ινδονησία.

Επίσης, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική εκ νέου σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την οργή ενός μέρους του πληθυσμού.

Την περασμένη Δευτέρα, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού για την Covid-19 καθίσταται υποχρεωτικός στη χώρα ενώ όσοι θέλουν να πάνε σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστούν σε τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.

Πολλές διαδηλώσεις έγιναν χθες Σάββατο στο Παρίσι και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν μια “δικτατορία” της υγείας, σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτηρίζοντας ελευθεροκτόνα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ωστόσο, αυτά γίνονται αποδεκτά από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, σύμφωνα με μια έρευνα.

Υπό τις ανησυχίες για την “επίμονη παρουσία” στη Γαλλία της παραλλαγής Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να τίθονται σε καραντίνα όσοι φτάνουν στη χώρα από την Γαλλία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19.

“Συγκεχυμένα μηνύματα”

Η παραλλαγή Βήτα, μαζί με τις παραλλαγές Άλφα, Γάμμα και Δέλτα, είναι οι τέσσερις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Καταργούμε στις 19 Ιουλίου όλα τα μέτρα φραγμών και, από την άλλη, θέτουμε σε καραντίνα τους Άγγλους και τους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν από τη Γαλλία”, τόνισε αναρωτώμενη η δρ Μάουντ Λεμόιν, ηπατολόγος στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης στέλνουν ένα “πολύ συγκεχυμένο μήνυμα στους ανθρώπους”.

Η παραλλαγή Δέλτα κάνει τις κυβερνήσεις να φοβούνται μια νέα με φρενήρεις ρυθμούς εξάπλωση της πανδημίας με που έχει ήδη σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, προέβλεψε την Παρασκευή ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της προπερασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα, σύμφωνα με το ECDC, χάρη κυρίως στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ