Τόκιο: Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων

28/07/2021, 13:00
Τόκιο: Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο, την πόλη που αυτή την περίοδο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημείωσε σήμερα ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα καθώς ξεπέρασε τις 3.000 (3.177) για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά στη χώρα τα νέα κρούσματα του ιού επίσης κατέγραψαν ρεκόρ και ξεπέρασαν σήμερα τα 8.000, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK .

Η αύξηση των κρουσμάτων επιβαρύνει το σύστημα υγείας και κινδυνεύει να πλήξει τον ενθουσιασμό που επικρατεί στη χώρα για τους Αγώνες, παρότι ιάπωνες αθλητές έχουν ήδη αποσπάσει μετάλλια.

Οι Αγώνες διεξάγονται υπό συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο και χωρίς θεατές στις περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η αύξηση των κρουσμάτων επίσης απειλεί την εικόνα του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα, το ποσοστό αποδοχής του οποίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανέλαβε την πρωθυπουργία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για φέτος.

Οι κυβερνήτες τριών νομαρχιών κοντά στο Τόκιο θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές τους, όπως δήλωσε ένας υπουργός.

Ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο οποίος ηγείται της εθνικής προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας, δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι νομαρχίες αυτές θα ζητήσουν από την κυβέρνηση την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ίσως και αύριο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ημερήσια κρούσματα του ιού αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά τις επόμενες ημέρες καθώς η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πιθανόν να καθυστέρησε εξαιτίας των διακοπών την περασμένη εβδομάδα.

"Νομίζω ότι έχουμε εισέλθει σε μια φάση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων, την οποία φοβόμουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούτζι Κορόιβα, ο κυβερνήτης της Καναγκάουα, μιας νομαρχίας κοντά στο Τόκιο.

Η Κανγκάουα και οι γειτονικές Τσίβα και Σαϊτάμα καταγράφουν αύξηση νέων κρουσμάτων.

Το Τόκιο βρίσκεται στην τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει όσο και η μεγάλη αθλητική διοργάνωση, ενώ οι τρεις άλλες περιοχές επιβάλλουν χαλαρότερα "ημι-έκτακτα" περιοριστικά μέτρα.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο ανέφεραν σήμερα 16 νέα κρούσματα που συνδέονται με τους Αγώνες και συνολικά 169 από την 1η Ιουλίου.

Οι αθλητές που συμμετέχουν, οι εργαζόμενοι στους Αγώνες και οι δημοσιογράφοι ακολουθούν αυστηρούς κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ανάμεσά τους και συχνά τεστ.

Χθες ο Σούγκα έκανε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τη διοργάνωση τηλεοπτικά και διευκρίνισε ότι η ματαίωση των Ολυμπιακών δεν ήταν επιλογή.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας που βίωσαν άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ, αλλά το πέμπτο κύμα ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία του Τόκιο.