Ξανά «χαραμάδα» για διπλωματική λύση και κατάπαυση πυρός

14/03/2022, 08:11
Ξανά «χαραμάδα» για διπλωματική λύση και κατάπαυση πυρός

Τέταρτος γύρος συνομιλιών την Δευτέρα - Ρόλο διαμεσολαβητή θέλει να παίξει το Κατάρ.

Συνεχίζουν το σφυροκόπημα σε πολλές ουκρανικές πόλεις οι Ρώσοι, ωστόσο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν σήμερα αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, επιβεβαίωσε ότι ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών. Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές, αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέξι Αρεστόβιτς, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Ο Αρεστόβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Σημειώνεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, μια εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται πως προκύπτει από τη διάθεση που δείχνει το Κατάρ, αυτή τη φορά, να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μεταβαίνει εντός της ημέρας στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, εκτός φυσικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να βρεθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία επαναλαμβάνει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε κατ’ αρχάς σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά» δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών» σημείωσε.

Ο Ποντόλιακ είπε ακόμη πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος, είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο. «Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή» δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.