ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

10/03/2021, 21:55
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

Εγκρίθηκε από την  Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ,  με τις ψήφους των πλειοψηφούντων Δημοκρατικών βουλευτών, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων έναντι των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας έτσι την έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο στη συνέχεια θα πάει στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα το υπογράψει, κυρώνοντάς το σε νόμο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ευελπιστεί να υπογράψει το νομοσχέδιο την Παρασκευή, μετά την επίσημη αποστολή του στον Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, για μεγάλα σχέδια νόμου, χρειάζεται κάποιες ημέρες.

Το πακέτο των 1,9 τρισ. έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά της Covid-19 και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό επίδομα 300 δολαρίων (πέραν των πολιτειακών επιδομάτων ανεργίας) και τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλιση σε εκατομμύρια ανέργους έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ καθιστά τα 10.200 δολάρια σε εισόδημα από επιδόματα ανεργίας αφορολόγητα.

Περιλαμβάνει επίσης άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αποκλείοντας όσους κερδίζουν άνω των 80.000 δολαρίων κατ' έτος.

Περί τα 350 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε αρωγή προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, των δήμων, των κομητειών και των κοινοτήτων ιθαγενών των ΗΠΑ.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 220 ψήφους υπέρ και 211 κατά, καθώς οι μειοψηφικοί στο σώμα Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει αρκετά ώστε να χρειάζεται λίγη ή και καθόλου στήριξη με μέτρα τόνωσης. Μόλις ένας Δημοκρατικός βουλευτής, ο Jared Golden από την πολιτεία του Μέιν, αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο. Και στη Γερουσία το σχέδιο εγκρίθηκε αποκλειστικά από Δημοκρατικούς γερουσιαστές.