ΕΚΤ: Επιταχύνει τις αγορές ομολόγων για αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αποδόσεις

22/03/2021, 18:23
ΕΚΤ: Επιταχύνει τις αγορές ομολόγων για αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αποδόσεις

Αύξησε τις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 50% την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις αποδόσεις των τίτλων.

Σημειώνεται

Σημειώνεται ότι στις 11 Μαρτίου η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει τον μηνιαίο ρυθμό αγορών σύμφωνα με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP για να διασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πραγματοποίησε αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση 48% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει δαπανήσει η ΕΚΤ για αγορές ομολόγων από τις 4 Δεκεμβρίου.

Σε ανάρτηση blog, στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει πως οι αγορές μέσω του έκτακτου προγράμαμτος PEPP θα είναι αυξημένες κατά το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2021.

«Θα πραγματοποιούμε αγορές με ευέλικο τρόπο σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά και με το βλέμμα στην αποτροπή μιας πρόωρης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών» τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.