Λαβρόφ: Δεν έχουμε σχέσεις με την Ε.Ε, μόνο με μεμονωμένες χώρες

23/03/2021, 16:18
Λαβρόφ: Δεν έχουμε σχέσεις με την Ε.Ε, μόνο με μεμονωμένες χώρες

Με μια δήλωση-βόμβα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την Ε.Ε ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν υπάρχουν σχέσεις με την Ε.Ε ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», τόνισε ο Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο με την ΕΕ, εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών.

«Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε.

Οσον αφορά τη «διπλωματία των εμβολίων» ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια με την Κίνα από την αρχή της πανδημίας.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα της διπλωματίας των εμβολίων. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε.