Τζερόμ Πάουελ: Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ οδεύει σε ρεκόρ 30ετίας

12/04/2021, 17:22
Τζερόμ Πάουελ: Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ οδεύει σε ρεκόρ 30ετίας

Σημαντική οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ μέσα στο 2020 εκτιμά ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο ίδιος, μάλιστα, διατύπωσε και την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 6-7%.

Πάντως, όπως επεσήμανε, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε "σημείο καμπής", ενώ προειδοποίησε και για κινδύνους, οι οποίοι απειλούν την επιστροφή της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, "η οικονομία επιβραδύνθηκε αρκετά το χειμώνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας. Τώρα όμως βλέπουμε μια οικονομία, η οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής στήριξης τόσο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και της νομισματικής πολιτικής. Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο από όπου η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Παράλληλα θα αρχίσει να υποχωρεί και η ανεργία. Μεγάλο κίνδυνο εγκυμονεί ωστόσο μια ενδεχόμενη νέα εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαπιστώνουμε την τελευταία περίοδο αύξηση κρουσμάτων. Και αυτό μας ανησυχεί. Θα βοηθούσε πολύ αν οι πολίτες εξακολουθούσαν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και συνέχιζαν να φορούν προστατευτικές μάσκες".

Η Fed δεν θα μεταβάλει την χαλαρή πολιτική

Στη συνέντευξή του ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την νομισματική πολιτική του φθηνού χρήματος, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει και την μηνιαία αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα προέβλεψε ανάπτυξη ρεκόρ τριακονταετίας:

«Το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 6% και 7%, η υψηλότερη των τελευταίων 30 ετών. Ίσως η ανάπτυξη να είναι τελικά ακόμα υψηλότερη. Όσον αφορά τώρα την ανεργία θα περιοριστεί κάτω του 6% όπου βρίσκεται σήμερα και θα βρεθεί κάπου μεταξύ 4% και 5%».