ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου υπηρεσιών τον Απρίλιο

05/05/2021, 18:49
ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου υπηρεσιών τον Απρίλιο

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε για τον μήνα Απρίλιο, έναντι του προηγούμενου μήνα η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω αδυναμίας πλήρους κάλυψης της δυσανάλογα αυξημένης ζήτησης την οποία δημιουργεί η μεγάλη δημοσιονομική τόνωση, αλλά και βελτιούμενο υγειονομικά περιβάλλον.

Ο δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM υποχώρησε τον Απρίλιο στις 62,7 μονάδες, από 63,7 μονάδες τον Μάρτιο, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην ιστορία της χώρας.

Οποιαδήποτε τιμή άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη στον κλάδο, ο οποίος αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 64,3 τον Απρίλιο.

Η οικονομία των ΗΠΑ βιώνει μια έκρηξη ζήτησης, ειδικά μετά το τελευταίο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που "πέρασε" ο Λευκός Οίκος από το Κογκρέσο, αλλά και όσο το πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών πολιτών προχωρεί στην κάλυψη ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit διαμορφώθηκε στο 64,7, έναντι εκτιμήσεων για 63,1, ενώ τον Μάρτιο κινείτο στις 63,1 μονάδες.