Larry Summers: Κριτική στη Fed για έλλειψη μέτρων κατά της υπερθέρμανσης της οικονομίας

18/05/2021, 21:12
Larry Summers: Κριτική στη Fed για έλλειψη μέτρων κατά της υπερθέρμανσης της οικονομίας

Κριτική προς την Federal Reserve για την ιδιαίτερα διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής άσκησε σε ομιλία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, κτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η Fed αγοράζει ομόλογα και άλλους τίτλους αξίας 120 δισ. δολ. το μήνα και κρατά τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν για την τόνωση της οικονομίας. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επικαλούνται το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ακόμα απέχει περίπου 8 εκατ. θέσεις εργασίας από τα επίπεδα προ της πανδημίας, για την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Atlanta Fed, ο Summers σημείωσε ότι στην αγορά εργασίας “η έλλειψη εργαζομένων είναι πλέον ένα εκτεταμένο φαινόμενο”, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η υποτονική κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι προοπτικές άλλαξαν τους τελευταίους έξι μήνες δεδομένων των μαζικών κυβερνητικών δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης, που διόγκωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 15%.

Ως αποτέλεσμα, ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η οικονομία είναι η υπερθέρμανση και ο πληθωρισμός των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, προειδοποίησε.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Fed – από τον περασμένο Μάρτιο – έδειξαν ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας έτσι έναν “επικίνδυνο εφησυχασμό” στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει “πραγματικά ζημιά” στην οικονομία εάν η Fed χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τόνισε.

Αν και δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς η Fed θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της, ο Summers ανέφερε ότι “θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή”.