Fed: Οι αξιωματούχοι "βλέπουν"μια σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων

19/05/2021, 21:40
Fed: Οι αξιωματούχοι

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη ήταν οι  αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Απριλίου, με ορισμένους να δείχνουν ότι θα ήταν ανοιχτοί σε μια συζήτηση για την περιστολή του γιγαντιαίου προγράμματος αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας "κάποια στιγμή".

"Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

"Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών", αναφέρουν τα πρακτικά.

Στη συνεδρίαση του Απριλίου η Fed είχε αποφασίσει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό $120 δισ.

Ταυτόχρονα, η Fed αναβάθμισε την εκτίμησή της για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάπτυξη έχει «ενισχυθεί» και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα.