Fed: Εντείνονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος

20/05/2021, 23:11
Fed: Εντείνονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, (Fed), συνεχίζει τις προσπάθειές της για την δημιουργία του δικού της ψηφιακού νομίσματος, αφού όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη  θα κυκλοφορήσει μια έρευνα το καλοκαίρι που διερευνά τις επόμενες κινήσεις της.

Παρότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς το ψηφιακό της νόμισμα, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε την πρόοδο στις τεχνολογίες πληρωμών και τόνισε ότι η Fed "παρακολουθεί προσεκτικά και προσαρμόζεται" σε αυτές τις καινοτομίες.

"Η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας μας απαιτεί οι άνθρωποι να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και στα δίκτυα πληρωμών, τις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που επιτρέπουν τη ροή χρημάτων σε καθημερινή βάση", δήλωσε ο Πάουελ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που συνοδεύει την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

"Εστιάζουμε στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος πληρωμών που παρέχει ευρεία οφέλη στα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει την καινοτομία", πρόσθεσε ο Πάουελ.

Οι αξιωματούχοι της Fed μέχρι στιγμής έχουν τονίσει ότι προέχει η ορθή έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα αντί να συμμετάσχει σε μια κούρσα με τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι κινήσεις πολλών χωρών, κυρίως της Κίνας, στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών, έχουν εντείνει τις συζητήσεις για το πόσο επιθετικά πρέπει να κινηθεί η Fed. Η πρόοδος της Κίνας προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν αναποτελεσματικοί μηχανισμοί πληρωμής. Τα stablecoins, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα νομίσματα, προσφέρουν άλλα πλεονεκτήματα, όπως είπε.

"Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν επίσης νέες δυνατότητες στις κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της Fed", δήλωσε ο Πάουελ. "Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες δομές και τεχνολογίες, ένα CBDC θα μπορούσε να σχεδιαστεί για χρήση από το ευρύ κοινό".

Η Fed μελετά συστήματα πληρωμών εδώ και αρκετά χρόνια και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα προϊόν που ονομάζεται FedNow, πιθανότατα το 2023, το οποίο θα αντιμετώπιζε πολλά από τα ζητήματα σχετικά με την ανάγκη άμεσων συναλλαγών καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις μη τραπεζικές εταιρείες.

Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν έναν διαφορετικό δρόμο που εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες για να κάνουν τις πληρωμές πιο αποτελεσματικές, αν και παραμένουν πολλά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή τους, που έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες.

"Έχουμε δεσμευτεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ακούσουμε όλες τις απόψεις για αυτό το σημαντικό ζήτημα πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το εάν και πώς θα προχωρήσουμε με το CBDC των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρύτερους κινδύνους και τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει", δήλωσε ο Πάουελ.