ΑΔΜΗΕ: «Αναψαν όλα τα φώτα" τον Απρίλιο

31/05/2021, 20:24
ΑΔΜΗΕ: «Αναψαν όλα τα φώτα

Ο Απρίλιος, ο δεύτερος μήνας σταδιακής  επιστροφής στην κανονικότητα μετά το Μάρτιο έφερε σημαντική αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία  του ΑΔΜΗΕ .

Το Μάρτιο είχε καταγραφεί οριακή άνοδο της κατανάλωσης ρεύματος κατά 1,5%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, αλλά «οι μεγάλες …φωταψίες ήρθαν τον Απρίλιο με την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας» μας λέει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ που προσθέτει: «όπως είναι φυσικό όμως, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η κατανάλωση κινήθηκε πτωτικά κατά 2,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020, ωστόσο η απώλεια είχε περιοριστεί σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου οπότε και η κατανάλωση υποχώρησε κατά 5,1%».

Το ίδιο στέλεχος του Διαχειριστή προσθέτει πως «φαίνεται ξεκάθαρα και η σταθερή πρωτιά της ΔΕΗ στο μερίδιο της ζήτησης κατά τον Απρίλιο. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα το ποσοστό της διατηρείται στα επίπεδα του 65%. Για την ακρίβεια βρέθηκε στο 65%, όταν τον Μάρτιο ήταν στο 64,8% και τον Φεβρουάριο στο 65,1%».

Από τους ανεξάρτητους προμηθευτές, η Protergia είχε μερίδιο τον Απρίλιο στο 8,2% ενώ ο ΗΡΩΝ ανέβηκε στο 6,3%.

Η Elpedison, βρέθηκε στο 4,72% και η NRG όπως και τον Μάρτιο έτσι και τον Απρίλιο έμεινε στο 3,99%, ενώ το μερίδιο της Watt & Volt μειώθηκε ελαφρώς στο 2,44% από 2,58%.

Οσον αφορά στο μίγμα της παραγωγής, το φυσικό αέριο φανερώνει για μία ακόμη φορά την κρισιμότητα του ρόλου που έχει στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Κατείχε τον Απρίλιο το 43%, με τι ΑΠΕ να ακολουθούν με 36%, τον λιγνίτη με 11%, τα υδροηλεκτρικά με 6% και οι εισαγωγές με 5%.

Στον ΑΔΜΗΕ εκτιμούν επίσης πως: «η μεγάλη επιστροφή της κατανάλωσης ρεύματος τον Απρίλιο, οφείλεται επίσης στα ορυχεία με αύξηση κατά 32% (λειτούργησαν οι λιγνιτικές μονάδες λόγω των καιρικών συνθηκών στη Δ. Μακεδονία), ενώ οι πελάτες της υψηλής τάσης που ανέβασαν κατά 18,7% τη ζήτηση και το δίκτυο διανομής που είχε υψηλότερη κατανάλωση κατά 5,9%».

Σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής, όπως λένε στον ΑΔΜΗΕ, η κατανάλωση για τον Απρίλιο ήταν υψηλότερη κατά 24,6%. Οι μονάδες φυσικού αερίου ήταν οι πρωταθλήτριες σε ποσοστό αύξησης (52,4%), ακολούθησαν οι λιγνιτικές με 21,8%, οι ΑΠΕ με 5,8% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 3,1%.