Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές καταναλωτή

14/06/2021, 09:27
Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές καταναλωτή

Συνδυασμένες προσπάθειες κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ για να κρατήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών στα σημερινά επίπεδα.

Η εταιρία αποφάσισε έκπτωση 30% στα βασικά της τιμολόγια, προκειμένου να ισοσταθμίσει τις αναγκαστικές αυξήσεις από την κατάργηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην οποία την υποχρεώνει η ΡΑΕ με την χονδρεμπορική ρήτρας που θα «παντρεύει» τη χρέωση της κιλοβατώρας με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

«Η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα ή ρήτρα Ρύπων (CO2) θα φύγει από τις χρεώσεις της ΔΕΗ στις αρχές Αυγούστου και είναι μια διαδικασία που μας επιβλήθηκε υποχρεωτικά από τη ΡΑΕ για λόγους συγκρισιμότητας τιμολογίων» μας λέει κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που προβλέπει πως «οι τιμές του καταναλωτή της ΔΕΗ θα είναι σταθερές έως και λίγο χαμηλότερες συγκριτικά με τα σημερινά τιμολόγια» και προσθέτει με νόημα πως «μακάρι η ΡΑΕ να έδειχνε την ίδια σπουδή στους ελέγχους που κάνει σε ανταγωνιστές παρόχους, κυρίως τους καθετοποιημένους, αλλά ως σηνήθως ξεκινά από εμάς».

«Η υποχρεωτική συμπερίληψη στα τιμολόγια της ΔΕΗ της ρήτρας CO2, (ισχύει από το Μάιο), έφερνε αυξήσεις 7-8% οπότε σήμερα λόγω της έκπτωσης 30% στο μέρος του τιμολογίου που είναι η αμιγής χρέωση κατανάλωσης ρεύματος, θα είναι χαμηλότερο» εκτιμούν και τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας.

«Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας (ΡΑΧΠ) , όπως ονομάζεται, θα αφορά καταναλώσεις ρεύματος από αρχές Αυγούστου και θα χρεώνει τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της επιχείρησης, εξαιρώντας τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2» επανέρχεται το στέλεχος της ΔΕΗ.

Η πολιτική της διοίκησης Στάσση για να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες της ΔΕΗ επικεντρώνεται στην συνεχή και αδιάλειπτη έκπτωση 30% πάνω στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή στις χρεώσεις ρεύματος.

Η ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΡΑΕ-ΔΕΗ

Από το Δεκέμβριο του 2020, υπήρχαν αναφορές καταναλωτών στη ΡΑΕ που μιλούσαν για «φουσκωμένους λογαριασμούς, τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση, απόρροια της ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων».

Η ΔΕΗ σχεδόν καθ’ υποχρέωση ενεργοποίησε το Μάιο την ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις, εντούτοις η ΡΑΕ την κάλεσε σε διάλογο και διαπραγμάτευση πρώτη, αφού είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πάροχος.

«Η υποχρεωτική απόφαση της ΔΕΗ να ενεργοποιήσει μετά από μήνες τη ρήτρα CO2, μεταφράστηκε σε μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια των πελατών μας, στα επίπεδα των 2-3 ευρώ, ωστόσο οι ανταγωνιστές μας ενεργοποιήθηκαν γρήγορα προς τη ΡΑΕ και αρχίσαμε την αλληλογραφία» μας λένε από τη Χαλκοκονδύλη.

Ολο αυτό το διάστημα, ΔΕΗ και ΡΑΕ αντάλλαξαν αιχμηρές επιστολές για το θέμα, αλλά η Ρυθμιστική Αρχή παρά τις αναλυτικές διευκρινίσεις της επιχείρησης, επέμενε ότι υπάρχει ζήτημα. Τελικά και εφόσον δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι δύο πλευρές, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να αποσύρει την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Το ζήτημα ετέθη επισήμως για πρώτη φορά στην ΔΕΗ προς τα τέλη Μαΐου, όταν και κλήθηκε από την Αρχή να εξηγήσει την πολιτική της στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η τελευταία με τους προμηθευτές, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν από όλους τους παρόχους, ΔΕΗ και εναλλακτικούς παρατυπίες στις χρεώσεις.

«Στις συναντήσεις, εμείς στη ΡΑΕ από την πλευρά μας, ζητούσαμε αναλυτικά στοιχεία, σχετικά με τις ρήτρες που εφαρμόζουν όλοι ανεξαιρέτως οι πάροχοι, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε από τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα διερευνήσαμε σε νομικό επίπεδο, τόσο αν έχουν ακολουθηθεί παρελκυστικές πρακτικές, όσο και αν υπάρχουν περιθώρια για διόρθωση» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ και συνεχίζει: «Για να φτάσουμε ως εδώ θυμίζουμε ότι υπάρχει ράλι στις τιμές CO2, που κινούνται σταθερά πάνω από τα 52 ευρώ τον τόνο, ενώ στις 14 Μαΐου είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ στα 56,65 ευρώ. Αυτό το ράλι τελικά ανάγκασε την ΔΕΗ μετά από διάλογο να διαφοροποιήσει την θέση στην οποία είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή να κρατά ανενεργή τη ρήτρα».

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα, στο πολύ συνηθισμένο οικιακό τιμολόγιο (Γ1) οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-0,11058 ευρώ/ κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες

-0,11936 ευρώ/ κιλοβατώρα για καταναλώσεις από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω

Από αρχές Αυγούστου οι τιμές μειώνονται κατά 30%, άρα διαμορφώνονται σε 0,077 και 0,083 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάνω σε αυτές τις νέες χρεώσεις θα επιβάλλεται η καινούργια ρήτρα και ακριβώς επειδή θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, οι επιπτώσεις θα είναι μικρές.

Το στέλεχος της ΔΕΗ μας αναλύει το μηχανισμό: «Η νέα ρήτρα βασίζεται σε μαθηματικό αλγόριθμο που περιλαμβάνει την τιμή εκκαθάρισης αγοράς του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή τον μέσο όρο της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον μήνα που προηγήθηκε του υπολογισμού της ρήτρας.

Με βάση τον αλγόριθμο, το σημείο ενεργοποίησης της ρήτρας βρίσκεται πολύ χαμηλά, έτσι ώστε, όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταναλώσεις είναι μόνιμα ενεργοποιημένη η έκπτωση. Αλλωστε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά είναι στα 65-66 ευρώ ανα Μεγαβατώρα» και σηυνεχίζει: «το θέμα είναι εάν η ΡΑΕ θα δείξει την ίδια σπουδή και με τους ανταγωνιστές παρόχους, κυρίως τους καθετοποιημένους». Ιδωμεν…