Ξεχωριστή η θέση της Ελλάδας στον τομέα της μεταλλουργίας

24/10/2022, 13:20
Ξεχωριστή η θέση της Ελλάδας στον τομέα της μεταλλουργίας

Η Ελλάδα στηρίζεται στον ορυκτό πλούτο καθώς έχει μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και για πολλές από αυτές διαθέτει κοιτάσματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Με βασικό στόχο να αποτελεί πάντα το επίκεντρο της στρατηγικής της η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η IMERYS, παγκόσμιος ηγέτης στις εξειδικευμένες λύσεις που βασίζονται σε ορυκτά προωθεί την πρωτοβουλία Sustain Agility.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Κεφάλα, πρόεδρο της Imerys Greece, η εν λόγω στρατηγική συμπυκνώνει τους στόχους και τις δεσμεύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη με κύριους πυλώνες:

  • Την Ενδυνάμωση των Εργαζομένων, με εστίαση στη διασφάλιση της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων και τη φροντίδα για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο με την καλλιέργεια περιβάλλοντος συμπερίληψης και ανάδειξης των ταλέντων του προσωπικού. Χαρακτηριστικοί στόχοι η επίτευξη εργασιών με Μηδέν Ατυχήματα και η ανάδειξη γυναικών στο 30% των θέσεων της Ανώτερης Διοίκησης.
  • Τη Φροντίδα για τον Πλανήτη, με κύριες δράσεις που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή και στην Περιβαλλοντική Μέριμνα. Χαρακτηριστικοί στόχοι η μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και η φειδωλή χρήση των φυσικών πόρων.
  • Την Οικοδόμηση του Μέλλοντος, με κύριους άξονες την Υπεύθυνη Επιχειρηματική Συμπεριφορά και τη Μέριμνα για τα Προϊόντα. Κύρια χαρακτηριστικά η υπεύθυνη λειτουργία μας, οι υπεύθυνες προμήθειες, η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούμε και η διάθεση βιώσιμων προϊόντων.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον βλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις νέες μορφές παραγωγής καθαρής ενέργειας και τις τεχνολογίες που την υποστηρίζουν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές βασίζονται στην εξόρυξη, αφού τα μέταλλα και τα βιομηχανικά ορυκτά αποτελούν βασικό κομμάτι αυτών των λύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφάλας στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Sustainability Forum. Επιπλέον, τα συστήματα παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας χαμηλών εκπομπών είναι πολλαπλάσιας ζήτησης ορυκτών από τα αντίστοιχα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι συσκευές που καταναλώνουν «πράσινη» ενέργεια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 500% αύξηση στην εξόρυξη ορυκτών όπως ο γραφίτης, το λίθιο και το κοβάλτιο για να καλύψουν τη ζήτηση από τις νέες τεχνολογίες. Τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν εξαπλάσιες ποσότητες ορυκτών σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς και αυξημένες ποσότητες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μέταλλα και ορυκτά, όπως το πυρίτιο που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά στοιχεία, είναι θεμελιώδη για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.

Ξεχωριστή η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ποικιλία ορυκτών πρώτων υλών και για πολλές από αυτές διαθέτει κοιτάσματα παγκόσμιας εμβέλειας και υψηλές θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή.

Όπως λέει, ωστόσο, ο επικεφαλής της Imerys Greece «απαιτείται επείγουσα στροφή και υποστήριξη στην αναζήτηση νέων αποθεμάτων σε γνωστά ορυκτά (π.χ. βωξίτης, λατερίτες κ.λ.π.), κοιτασμάτων ορυκτών που ανήκουν στα επερχόμενης υψηλής ζήτησης (π.χ. νικέλιο, κοβάλτιο κ.λ.π.) καθώς και αυτών του καταλόγου των κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι οδηγοί της επιτυχημένης επίδοσης της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας αφορούν στους φυσικούς πόρους της χώρας, στις εταιρίες, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Έτσι, λοιπόν, γίνεται φανερή η συμβατότητα του εξορυκτικού κάδου με τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Χρειάζεται όμως και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα αρμόζει στο διττό ρόλο του ως «παίκτη» και «διευκολυντή» της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει πληθώρα προτύπων και κανονισμών που αφορούν τις εταιρείες εξόρυξης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη στο πλαίσιο των πολιτικών της Πράσινης Συμφωνίας, όμως δεν υπάρχει ακόμη ισχυρή παγκόσμια συναίνεση σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί ο πήχης ή ακόμη ποιος πρέπει να αποφασίσει για το που θα τεθεί ο πήχης» λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «μια εξορυκτική εταιρία πλήρως δεσμευμένη σε υπεύθυνα πρότυπα εξόρυξης έχει σημαντικό κόστος, κυρίως την κεφαλαιουχική δαπάνη που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων τεχνικών λύσεων καθώς και τους πρόσθετους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για τη μέτρηση και πολύ περισσότερο για την τήρησή τους. Αυτά τα πρόσθετα κόστη πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλη την αλυσίδα αξίας, άλλως θέτουν σε μειονεκτική θέση όσες εταιρείες εξόρυξης αναλαμβάνουν σοβαρά τις ευθύνες τους και εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα».

Πρωταθλητής στις καθυστερήσεις ο εξορυκτικός κλάδος

Ειδικότερα στη χώρα μας ο εξορυκτικός κλάδος συνεχίζει να είναι «ο πρωταθλητής των καθυστερήσεων» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, η επείγουσα στροφή στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων δεν υποστηρίζεται από μία επικαιροποιημένη και ισχυρή νομικά Εθνική Πολιτική Ορυκτών Πρώτων Υλών καθώς και από ορθολογικό Ειδικό Χωροταξικό για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες το οποίο δεν βρίσκει το δρόμο του για σχεδόν 10 χρόνια. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων έχει μεταφερθεί στη νομοθεσία μας με ασάφειες που δεν υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις κατευθύνσεις της κυκλικής οικονομίας.

Οι εθνικοί και Ευρωπαίοι νομοθέτες μαζί με τον εξορυκτικό κλάδο, πρέπει να συνεργαστούν για τη θέσπιση παγκόσμια αναγνωρισμένων και αποδεκτών προτύπων για την υπεύθυνη εξόρυξη. Έτσι θα διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και στη χώρα μας θα αρθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη ενός δυναμικού κλάδου.