Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου!

18/05/2022, 00:28
Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου!

Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στον Διεθνή Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και εμφανίζεται πλέον στην 108η θέση από την 70ή του 2021.

Η αιτία για τη θεαματική βουτιά βρίσκεται στον τρόπο αλλαγής στη μέτρηση της αξιοπιστίας.

Για πρώτη φορά το World Press Freedom Index 2022 χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ποσοτικής έρευνας για τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις της ελευθερίας του Τύπου και μια ποιοτική μελέτη βασισμένη σε ένα ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από εκατοντάδες ειδικούς σε όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων, ενώ η πρόσφατη έκθεση εννέα οργανισμών προκάλεσε παρέμβαση και της Κομισιόν για το καθεστώς ανελευθερίας στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους.

Έτσι, προέκυψε η εντυπωσιακή πτώση στην ελευθερία του Τύπου για τη χώρα μας, που βρίσκεται πλέον τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από την Ουγγαρία του Όρμπαν αλλά και την Αλβανία.

Οι επισημάνσεις της RSF εστιάζουν κυρίως στην παρεμπόδιση των δημοσιογράφων για την κάλυψη θεμάτων που αφορούν πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά και την πανδημική κρίση, στον έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, στις φιλικές σχέσεις των ΜΜΕ με την κυβέρνηση και τον έλεγχό τους με κρατικά κονδύλια καθώς και στην αδυναμία εξιχνίασης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Αξίζει να επισημανθεί πως υπάρχουν ανακατατάξεις και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ η οργάνωση επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η δημοσιογραφία λόγω της πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, στα πρότυπα του Fox News, που επέβαλε «χάος ειδήσεων και πληροφοριών».