Χρ. Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown μέχρι 16 Μαρτίου

04/03/2021, 11:29
Χρ. Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown μέχρι 16 Μαρτίου

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών και «Γέφυρα 2» αποτελούν τα κύρια όπλα στήριξης των επιχειρήσεων ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι  το κόστος των χθεσινών αποφάσεων για επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο MEGA, «μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών».

Για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επεσήμανε ότι ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκταμίευση χρημάτων σε δικαιούχους ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει κι άλλη.

«Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο» είπε ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε:

«Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».

Για το σχέδιο για την επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όταν ανοίξουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις. Με επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Όσον αφορά στις καταβολές αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπουργός ανέφερε πως το συγκεκριμένο μέτρο «ισχύει και τον Μάρτιο. Χτες πληρώσαμε άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιδιοκτήτες που έχουν βάλει πλάτη. Έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο».

Ερωτηθείς για την επαναφορά των χάρτινων αποδείξεων, δήλωσε πως «αυτό ήταν ένα σωστό μέτρο γιατί θέλουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχει μειωθεί η κατανάλωση, αλλά έχουν ενισχυθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα πρέπει να δούμε τη μείωση της κατανάλωσης και να τη διασταυρώσουμε με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Για το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι «είναι μια άσκηση που θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε 22% και θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 8%. Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση, αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας, να φορολογηθεί. Ό,τι αποτέλεσμα προκύψει, να δοθεί στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών να την τελειώσουμε φέτος».