Eurobank:Τα μέτρα στήριξης συγκράτησαν την ανεργία στο 16,5%

18/03/2021, 19:25
Eurobank:Τα μέτρα στήριξης συγκράτησαν την ανεργία στο 16,5%

Ως θετικά κρίνει η Eurobank τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας που έλαβε η κυβέρνηση από το 2020, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία λόγω της πανδημίας του COVID 19.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο δελτίο της "7 Ημέρες Οικονομία”, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 15,8% του εργατικού δυναμικού τον Δεκέμβριο 2020 από 16,2% τον Νοέμβριο 2020 και 16,4% τον Δεκέμβριο 2019.

Για το σύνολο του έτους 2020 (μέσος όρος 12 μηνών) διαμορφώθηκε στο 16,5% από 17,3% το 2019.Το ποσοστό ανεργίας αποτελεί ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Κατά μέσο όρο, σε περιόδους άνθησης της οικονομίας μειώνεται και σε περιόδους κάμψης αυξάνεται (αντικυκλική μεταβλητή).

Παρ’ όλα αυτά, το 2020, δηλαδή το έτος που η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 (ύφεση -8,2%), το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε πτωτικά. Το ίδιο συνέβη και στις οικονομίες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού ανεργίας (η μέση ετήσια μεταβολή ανήλθε σε 1 ποσοστιαία μονάδα).

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μικρή – τηρουμένων των αναλογιών – μείωση της απασχόλησης σε όρους ατόμων κατά -0,9% ΥοΥ (-33,5 χιλιάδες άτομα YoY). Εντούτοις, σε όρους ωρών εργασίας, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -11,2% YoY το 2020 (στοιχεία εθνικών λογαριασμών) αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων) ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία και οδηγήθηκε εκτός εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά -6,6% ΥοΥ (-54,1 χιλιάδες άτομα YoY) και των ατόμων που ανήκουν στον μη ενεργό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 1,6% YoY (51,5 χιλιάδες άτομα YoY).

Για το 2021, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας – ειδικά από το 3ο τρίμηνο 2021 και έπειτα – συντείνει στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης εκ μέρους των ασκούντων την οικονομική πολιτική και η πιθανή αναζήτηση εργασίας – όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας – από ένα ποσοστό των ατόμων που σήμερα ταξινομείται εκτός εργατικού δυναμικού, δημιουργούν δυνάμεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.